גידלתי בעציצים על סורגים תחת כיפת השמיים בזיליקום ונענע. האם אפשר לאכול אותם?

השאלה:

שלום שמי אלקנה בן 11 מירושלים. גידלתי בעציצים על סורגים תחת כיפת השמיים בזיליקום ונענע. האם אפשר לאכול אותם? האם אפשר לנקות אותם? בברכת תודה רבה אלקנה

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ב' חשון תשע"ח 10:17

שלום

ביחס לחיוב תרו"מ: כל מיני מאכל הגדלים  בעציץ (אפילו שאיונו נקוב) תחת כיפת השמים חייבים בהפרשת תרו"מ . אך מיני תבלינים שהם רק לטעם ולא למאכל יש  להפריש בלא ברכה.

ביחס לחשש תולעים : מינים אלו ושאר ירקות עלים יש לבדוק היטב לפני אכילתם (יש לבדוק עלה עלה) ואחרי כן להשתמש בהם (אם אינך רוצה להדוק אפשר להשתמש במסננת בד שרק הטעם עובר ולא החרקים)

ביחס להלכות כלאים: בזיליקום הוא מין רב שנתי ונחשב כאילן לגבי דיני כלאי זרעים  אך הנענע נחשב ירק (אף שהוא רב שנתי מ"מ הוא מתרבה מהשורשים).לכן אין בעיה בזריעת הנענע בסמוך לו, משום שאיסור כלאי זרעים הוא רק בין שני מינים חד שנתיים . ומ"מ כל הגדל אפילו באיסור כלאי זרעים התוצרת מותרת  באכילה.