מעשרות בקטיף דובדבנים

השאלה:

שלום לרב שליט"א

האם נדרש בקטיף דובדבנים אשר נעשה במטע דובדבנים להפריש תו"מ לפני אכילה?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד
שלום וברכת ד'

אם בכניסה למטע נעשתה פעולת קניין, דהיינו משלמים על הדובדבנים הנאכלים במטע, א"כ יש להפריש מראש על הגודגדנים שיקטפו ויאכלו במטע. (נוסח של הפרשה מראש). אם לא עשו פעולת קניין בכניסה, אפשר לאכול באופן ארעי במטע.

מצו"ב הנחיות להפרשה מראש בקטיף תיירותי.

הנחיות להפרשת תרומות ומעשרות מראש, למבקר במטע 'קטיף עצמי'. לצורך ההפרשה יש לנקוט בפעולות הבאות:
א. יש לערוך סיור בין כל מיני העצים הנמצאים במטע.
ב. יש ללקוט מכל מין שני פירות לפחות (פירות קטנים כדובדבן, ייקח ארבעה פירות).
ג. יש להניח את הפירות בסלסילה או בשקית, ולומר שפירות אלו מיועדים לתרומות ומעשרות.
ד. יש לומר נוסח הפרשה מיוחד (ראה להלן).
ה. יש לדאוג למינוי ב"בית האוצר", (086847325) כדי לחלל את המעשר השני ולתת מעשר ראשון (ללוי) ועני (בשנים שחייבים). שנת תשע"ב שנת מעשר שני.
ו. מי שאין לו מנוי "בבית האוצר" צריך לייחד חצי שקל על מנת לחלל עליו מעשר שני או נטע רבעי.
ז. יש לשמור פירות אלו עד תום הסיור במטע.

נוסח ההפרשה:

הקדמה:
ההפרשה תהיה כל מין על מינו, וההפרשות השונות יחולו בזו אחר זו על פי הסדר הנהוג. ההפרשה תחול מעכשיו על הפירות וירקות שאלקוט (ואוכל במטע), אני או מי מבני ביתי, או ממי שבא עימי לביקור במטע (להלן: שאלקוט).

תרומה גדולה - הגרם העליון מהטבל שבשקית או בסלסלה, המיועד להפרשת הפירות – יהיה תרומה גדולה, על כל מה שאלקוט ואוכל במטע.
מעשר ראשון – אחד ממאה מפירות הטבל שבצד העליון שבשקית או בסלסלה שלפני, כנגד כל מה שאלקוט ואוכל במטע - יהיו מעשר ראשון מעכשיו לכשייתלשו. שאר המעשר ראשון יהיה בצד העליון של הפירות שאלקוט במטע.
תרומת מעשר – המאית (אחד ממאה) מפירות הטבל שבשקית או בסלסלה שלפני שעשיתים מעשר ראשון, יהיו תרומת מעשר על המעשר ראשון של הפירות המחוברים לכשייתלשו.
מעשר שני – עשירית מפירות הטבל שאלקוט ואוכל במטע, בתחתית הפירות שיילקטו, יהיו מעשר שני מעכשיו לכשייתלשו, ויהיו מחוללים על פרוטה ורבע במטבע המיועדת לחילול מעשר שני.
נטע רבעי – אם בפירות שאלקוט במטע יש פירות נטע רבעי, הרי הם בתוספת רבע מערכן, יהיו מחוללין כל דרגת חיוב על פרוטה ורבע בנפרד, במטבע המיוחדת לי לכך.

ברכה על ההפרשה: ניתן לברך על הפרשת תרומות ומעשרות שעורכים מראש, רק אם קיימים לפני המבקר עוד פירות טבל תלושים, שרוצה להפריש עליהם כעת.

הרב יהודה עמיחי