האם הפרשה תרומה על פירות במקרר נחשב כמוקף?

השאלה:

שלום וברכה: אני עוסק כעת בסוגיית "הפרשה מן המוקף", והרמב''ם והשו''ע פוסקים את דין "מגורות" שמפריש מאחד על כולם [כאשר הם בבית-חדר אחד]. משמעות "מגורות" ע''פ "דרך אמונה" (ביאור הלכה ד''ה "או שתי מגורות") הוא, וז''ל: "... משום שמגורות אינן מטלטלין וממילא בטלין לגבי החדר ואין צריך מוקף, שהחדר מצרפן..." האם לפי זה ניתן לשים את הפירות במקרר והתרו''ג תהיה מחוץ למקרר ועדיין זה ייחשב למוקף? הרי לכאורה מקרר עונה לגדר של "מגורות". בתודה ובברכה.

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ז' אב תשע"ז 12:20

שלום

אכן לפי דעה זו שמגורות שבבית אחד הבית מצרפם (אכן יש חולקים שמגורות דינם ככלים עיין דרך אמונה שם), הרי יכול להפריש תרומה שהפירות במקרר , אך נראה לי שדווקא שהמקרר פתוח  אך אם הוא סגור אף לדעה זו לא נחשב הדבר כמוקף.

וכן פסק הש"ך יורה דעה סימן שלא ס"ק נב
 תורם מאחד כו' - דחשיב כמוקף וכן חביות שלא סתם את פיהם חשבי כמוקפים אבל משיסתם את פיהם אינן כמוקפין ואפי' הן בבית א' תורם מכל אחד ואחד: