האם יש חיוב לקט שכחה ופאה ותרו"מ במטע חוחובה

השאלה:

שלום רב, 1. יש בבעלותי מטע חוחובה צעיר שברגעים אלו אני קוטף בפעם הראשונה. הייתי שמח לדעת האם מצוות לקט, שכחה ופאה נוהגים בו. אם כן איך ומה צריך בדיוק לעשות בימנו, ואם לא, איך זה שלא מקיימים את המצווה הזו בימנו? (אולי אני טועה אבל כך זה נראה לי, לא שמעתי על אף אחד שמקיים את 3 המצוות... ). 2. בקשר למעשר כספים. כאמור, השנה בעזרת ה' יהיו לי רווחים מהמטע. אבל יש לי גם הרבה הוצאות שהשקעתי במטע (לצורך העיניין אני כרגע הוצאתי כ 200 אלף ש''ח, השנה לא אצליח להחזיר את כל הסכום אלא רק באחת השנים הבאות אי''ה). האם אני צריך להפריש מעשר כספים כבר מעכשיו, או שרק כאשר החשבון ''יתאפס'' ובאמת הכנסותי יהיו רווחים נקיים אצטרך לעשר? תודה רבה וישר כחכם,

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ג' תשרי תשע"ז 10:43

שלום

1. חיוב לקט שככה ופאה וכן חויוב בתרו"מ הוא רק  במיני מאכל אדם ולכן לא חל על החוחובה מצוות אלו.

2. עקרונית קיום אין מקיימים היום מצות לקט שכחה ופאה משום שנאמר בהלכות אילו "לעני ולגר תעזוב אותם" ולמדו חז"ל שיש להשאיר בשדה מתנות אלו בזמן יש עניים שיטלו אותם אך אם הם לא יבואו ליטול אלא יבוא עורבים או כל חיה אחרת אין חובה להניח לקט שכחה ופאה.

וכיום אין עניים רגילים ואינם טורחים לבא ליטול מתנות אלו(איו הדבר שווה להם)  ולכן גם אין חובה להניח אותם בשדה.

3. ראוי לתת מעשר כספים מן הרווח הנקי, ואצלך עדין לא השלמת את כיסוי ההוצאות ואין הרוח נחשב עדיין רווח נקי  ולכן אין צורך להפריש מעשר כספים.