האם יש לברך על פדיון מעשר שני של לימונים שיקטפו באביב תשע"ח תודה

השאלה:

שלום וברכה! האם יש לברך על פדיון מעשר שני של לימונים שיקטפו באביב תשע"ח תודה

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"ו חשון תשע"ח 9:03

שלום וברכה

להלן דברים שכתבנו בספר הלכות הארץ  בהוצאת המכון (הלכות תרומות ומעשרות פרק י  סע' יא)

האתרוג הוא יוצא מן הכלל, ואף שנחשב אילן, שלב הגידול הקובע בו הוא לקיטה, כירק, אך התאריך הקובע הוא ט"ו בשבט, כאילן.[1] לגבי שאר פירות ההדר יש מחלוקת הפוסקים אם דינם כשאר עצי פרי (חנטה וט"ו בשבט) או שדינם כאתרוג (לקיטה וט"ו בשבט).[2] ולמעשה, פירות הדר שחנטו בשנה אחת ונלקטו בשנה אחרת, יש להפריש מהם גם מעשר שני וגם מעשר עני, ובנוסח ההפרשה יאמר: 'תשע מאיות.... הרי הן מעשר שני', ויוסיף: 'ואם הפירות הם משנת מעשר עני, כל מה שקראתי בשם מעשר שני יהיה מעשר עני...'. לאחר מכן יחלל את המעשר השני (ללא ברכה).

[1] אך התאריך הקובע הוא ט"ו בשבט כשאר אילנות; עי' רמב"ם, הל' מע"ש פ"א ה"ה.

[2] משפט כהן סי' נא; חזו"א, שביעית סי' ז ס"ק טז, ד"ה תפו"ז.