הגדרת זרעים ואילן

השאלה:

בס"ד שלום כבוד הרב האם העניין ששורשי זרע אינם הולכים לצדדי, שמופיע בגמרא ב"ב י"ט עמוד ב', זה הגדרה גם לזרע בהלכות כלאיים, דהיינו שאם השורשים הולכים לצדדים אין זה זרע אלא אילן? תודה רבה הרב

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | י"ז חשון תשפ"א 19:00

בס"ד

שלום וברכה

הגמ' אומרת שזרעים השורשים יורדים ישר ולכן לא יכנסו לתוך שרשי הגפן, אבל הגמ' לא אומרת שזאת הגדרה למין, אלא שבאילן הם מתפרשים לצדדים ובזרעים ישר, הדיון הוא לגבי הרכבה של שרשי זרעים בגפן. אמנם הש"ך החמיר כדעת התוס' בכל המינים אבל הרמב"ם והשו"ע הסבירו רק בגפן. בכו"א אין הגדרה שבאילן הם מתפרשים לצדדים בדוקא.