הידרופוניקה

השאלה:

שלום. האם תרומות ומעשרות נכללים בגידול הידרופוני. האם גידול זה ניצרך לשמור כלאיים. איפה אני יכול ללמוד על הלכות קשורות אם גידול הידרופוני. תודה מראש !!

התשובה

הרב דוד אייגנר | כ"ב אייר תשע"ח 12:48

ב"ה

שלום וברכה!

אכתוב לך כאן את העקרונות הכלליים בענין גידולים הידרופוניים, ואם אתה מעוניין בפרטים יותר מדויקים למקרה שלך אתה מוזמן לפנות שוב ולתאר את המציאות באופן מדויק יותר.

מלכתחילה, כל גידול שאנו מגדלים חייב בהפרשת תרומות ומעשרות ובהרחקת כלאים, אם כי ישנם מקרים בהם החיוב הוא מדרבנן ולא מן התורה.

בגידול הידרופוני שבו ישנה מערכת שורשים מסודרת והצמח יושב על מצע גידול זה או אחר, הדבר נחשב גידול רגיל לכל דבר לכל הדינים.

במקרה של צמח שלא יושב כלל על מצע גידול, או שהגידול הוא בערפול בלבד וללא מצע יש שמקילים לענין תרומות ומעשרות וכלאים.

אתה יכו למצוא את פרטי הדינים בספר הלכות הארץ שיצא לאור על ידי המכון.

בברכה

דוד