הפריש תרומות ומעשרות ולא נתן ללוי ולעני

השאלה:

תודה, בהמשך לשאלתי הקודמת.

עד עכשיו הפרשתי לפי הנוסח 'ומעשר שני על מטבע' ולא ידעתי שצריך לתת ללוי ולעני האם אכלתי טבל?

יש דרך לתת עכשיו?

התשובה

הרב נתנאל אוירבך | י"ג תמוז תשע"ח 16:34

שלום

א. מצוות הפרשת תרו"מ מתחלקת לשניים - הפרשה בקריאת השם ונתינה לראויים.

(נחלקו הרמב"ם והרמב"ן במניין המצוות, האם יש כאן מצווה אחת עם ב' פרטים, או 2 מצוות נפרדות. ראה: רמב"ם, ספהמ"צ שורש יב והשגות הרמב"ן, שם).

ב. במקרה שאדם הפריש וקרא שם מעשר ראשון ועני, הוא הפקיע את איסור הטבל מהיבול שלפניו ועתה נותרה לו מצוות נתינה ללוי ולעני כנ"ל.

ג. אי-נתינה, גם ביודע ומכוון לא לתת, אינה מהווה הפקעת התיקון של איסור הטבל (ראה: הרב צבי פסח פראנק שו"ת הר צבי זרעים ח"א סי' מד), אלא שחסרה לו מצווה זו של נתינה.

מעבר לכך, לגבי מעשר ראשון הניתן ללוי ידועה שיטת החזון איש שאין חובת נתינה בזמן הזה מדין 'המוציא מחבירו עליו הראיה'.

ד. אולם, ביחס למעשר עני - יש חובה לתת צדקה לעניים כדי לצאת ידי שמים (ראה: שולחן ערוך, יו"ד סי' סא סעי' טו).

בברכה,

נתנאל