הפרשה מעץ לימון

השאלה: שלום רב כשבועיים מיד לאחר צאת שנת השמיטה האחרונה, שתלתי באדנית גדולה בביתי עץ לימון ננסי בן מספר שנים (לטענת המשתלה). עד כה אינני נהנהתי מהפירות מפאת ספק עורלה. אשמח לדעת מהן ההלכות להנות מפירות עץ זה בשנה זו והאם תאריך ט"ו בשבט קובע לעניין נטע רבעי ואם כן, עד מתי נחשבת שנת נטע רבעי, האם עד ר"ה הקרוב או עד טו בשבט של שנת תשע? כמו כן, האם יש לברך על הפרשת תרומות ומעשרות ונטע רבעי החל מהמועד בו ניתן להנות מהפירות, או שמא יש לחכות למועד אחר?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ד' שבט תשע"ט 9:46

שלום

הואיל ואין מידע כיצד גדל העץ במשתלה, אנו נתייחס כאילו העץ ניטע לאחר השמיטה.

ולכן הנטיעה היתה בתשרי תשע"ו, ולכן יסתיימו שנות ערלה בטו בשבט תשע"ט. וכל הפירות שיחנטו מכאן ואילך יצאו מאיסור ערלה והם נטע רבעי שמותרים באכילה לאחר חילולם על מטבע. אלא הואיל ויכול להיות שהעץ היה  נטוע גם במשתלה ואם כן העץ יהיה לאחר טו בשבט תשע"ט כבר יותר מארבע שנים לכן ואזי הפירות שיחנטו הרי הם טבל , לכן יש אף להפריש תרו"מ קודם אכילתם.

לכן למעשה בטו בשבט תשע"ט תסיר את כל הפירות והחנטות שעל העץ שהרי הם ספק ערלה. וכל מה שיחנוט מכאן ואילך יש להפריש תרו"מ (ולהוציא מאית ומשהו )וכן לומר בנוסח ההפרשה (מוזכר בסוףנוסח ההפרשה) שאם הפירות נטע רבעי הרי הם מחוללים על מטבע

כך לנהוג על כל הפירות שיחנטו עד  טו בשבט תש"פ .

לאחר מכן  יש להפריש רק תרו"מ כרגיל.