הפרשה מפירות שהופקרו לאחר שנקטפו

השאלה:

שלום וברכה, עמיתה לעבודה מביעה מהבית לימונים של עץ הפרטי שלה ו"מפקירה" אותם (כל אחד יכול לבוא ולקחת מהשקית). ידוע לי שהיא לא מפרישה "תרומות ומעשרות". האם אני צריך להפריש ? אם כן, באיזה כמות? (אני לוקח לימון אחד מהשקית ואיני יודע כמה היא מביעה כל פעם) תזכו למצוות. בתודה מראש אריה

התשובה

הרב שי לוי | א' שבט תשע"ט 11:56

שלום רב.

הפקר פטור מהפרשת תרומות ומעשרות דווקא באופן שהפירות הופקרו בעודם על העץ או במהלך הקטיף לפני שנגמרה מלאכתם. לעומת זה, פירות שהופקרו לאחר שנגמרה מלאכתם, כלומר לאחר קטיפתם ואסיפתם, חייבים בהפרשת תרומות ומעשרות.

לפי זה, הפירות הללו חייבים בהפרשת תרומות ומעשרות. מהשאלה אני מבין שאתה רוצה להפריש תרומות ומעשרות על כל הלימונים שעמיתתך לעבודה הביאה, ולכן העצה הטובה ביותר היא לזכות בכל הפירות הללו ע"י הגבהתם, לאחר מכן להפריש מעט יותר ממאית מהפירות לצד (הם יהיו חלק התרומה ותרומת המעשר לאחר קריאת הנוסח) ולקרוא את נוסח הפרשת תרומות ומעשרות. לאחר אמירת הנוסח את המעט יותר ממאית שהפרשת לצד תכניס לשתי שקיות ותניח באשפה.

חודש טוב ומבורך.