הפרשה על קליפות תפוזים

השאלה: האם יש צורך בהורדת תו'מ מקליפות הדרים. ע'מ לעשות מהן סוכריות בברכה

התשובה

הרב יואל פרידמן | ד' טבת תש"פ 9:33

יש בכך מחלוקת הפוסקים. העיקרון הוא שיש חיוב להפריש תרומות ומעשרות מכל דבר שהוא מאכל אדם. השאלה היא האם רוב בני אדם משתמשים בקליפות תפוזים לאכילה ו/או האם אוכלים קליפות תפוזים. מחד ברור שלא נהוג לאכול קליפות תפוזים, מאידך אנשים אוכלים לפעמים קליפות תפוזים מסוכרים. הגרא"י וולדינברג בציץ אליעזר ח"א סי' א סבר שהקליפות תפוזים הם חלק מן התפוזים וכיוון שלפעמים אוכלים אותם כנ"ל אפשר להפריש מן הקליפות על התפוזים. לדעת הגר"ש ישראלי בס' התורה והארץ ח"ג עמ' 129 כתב שאין להפריש מעלי הכרובית על הכרובית כיוון שבדרך כלל אנשים משתמשים לאכילה רק בכרובית עצמה. על כן מידי ספק לא יצאנו ולכן למעשה אין להפריש מקליפות תפוזים על התפוזים עצמם וכך כתבנו בס' הלכות הארץ עמ' 37 והערה 70. עם זאת כאשר מפרישים תרומות ומעשרות מן התפוזים ומתכוונים להתיר גם את הקליפות אזי בוודאי שאם אכן הן חייבות בתרו"מ יצאו בכך מאיסור טבל.

לסיכום הרוצה להכין קליפות תפוזים מסוכרות יפריש מן התפוזים ויתכון להתיר גם את הקליפות ותבוא עליו הברכה.

יואל פרידמן