הפרשת תרו"מ בחווה חקלאית

השאלה: במסגרת עבודתי בב"יס יסודי בנתניה. אנו הולכים לחווה חקלאית שםמגדלים תוצרת חקלאית כגון: קולורבי, עגבניות, חסה ועוד. לחווה אין פיקוח הלכתי מסודר אולם החווה מכבדת את ההלכה ועובדים שם כמה דתיים שמשתדלים שלא תצא תקלה תחת ידם. שאלותי: 1. עד לאיזה שלב ניתן לאכול מהפירות ללא הפרשת תרומות ומעשרות. (לרוב הילדים אוספים את הפירות למריצה ובסוף מחלקים לכל ילד פרי שיקח לביתו) 2. באיזה אופן ניתן להפריש תרו"מ על הפירות שבשדה בכדי למנוע מקרים שקבוצות יקחו פירות ולא יפרישו תרו"מ?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ל' שבט תשע"ו 12:39

שלום

1. "אכילת עראי" מותרת בלא הפרשת תרומות ומעשרות עד שהירקות "יקבעו למעשרות". במקרה זה ההכנסה לבית הוא הזמן הקובע למעשר אך יתכן מצבים שכבר קודם לכן "יקבעו למעשרות"(למשל אם יערכו ארוחה משותפת התלמידים יחד או בכיסה למבנה בחווה ועוד מיקרים).  לכן כדי שלא יבואו לידי מכשלה, ראוי שלאחר שאוספים את הירקות ולפני החלוקה, אחד המורים או תלמיד שהגיע לגיל בר מצווה, יפרישו מן כל ההירקות (מכל מין ומין) תרו"מ. ולאחר ההפרשה יחלקו את הירקות לתלמידים.

2.  ניתן בשעת הדחק שיש צורך להפריש מראש תרו"מ ומעשרות שההפרשה תחול בשעת גמר מלאכה של הקוטפים.

בעלי החווה (או משהו מטעמו וברשותו) יפרישו בכל בוקר תרומות ומעשרות על הירקות שיקטפו במשך היום. דרך ההפרשה תיעשה כדלהלן:

א. בעלי החווה (או אדם מטעמו וברשותו) יקטפו ירקות טבל מכל אחד מהמינים שבחווה, בכמות של קצת יותר מאחוז מן הירקות שייקטפו במשך היום (על פי הערכה. בדרך כלל,  יש קושי רב לעשות הערכה של כמות הפירות הנקטפת על ידי אדם בודד. עם זאת, יש להשתדל להעריך, ולקחת כ- 1.5 אחוז, כדי שאכן הכמות המוערכת לא תהיה מועטת מדי, ולא יחסר מכמות של קצת יותר מאחוז מכל הפירות הנקטפים במשך היום).

ב. יש לקרוא את כל נוסח הפרשת תרומות ומעשרות שמיועד להפרשה מראש (יובא להלן).

ג. יש לזרוק לפח את ה'קצת יותר מאחוז' שהניח בצד רק בסוף היום, לפני סגירת האתר.

נוסח להפרשת תרומות ומעשרות מראש:

יש לומר את כל הנוסח, כולל ההקדמה.

הקדמה: הפרשה זו תחול בכל פעם שמישהו יקטוף פרי או ירק מן העץ או השיח, או ייקח פרי או ירק הנושר ממנו, במשך היום החל מעכשיו.

ההפרשות השונות יחולו בזו אחר זו, לפי הסדר הנהוג, תחילה בפרי או הירק שמצוי בצד הצפוני ביותר ובהמשך לכיוון דרום.

מה שאומר עכשיו יחול על כל מין בנפרד.

תרומה גדולה: הגרם הצפוני ביותר מהטבל שבפירות והירקות שהנחתי בצד - יהיה תרומה גדולה.

מעשר ראשון: המאית מהפרי והירק שברצוני לתקן בכל פעם, שתהיה בצד הצפוני של הטבל בפירות והירקות שהנחתי בצד, ועוד תשעה חלקים כאלה שיהיו בצד הצפוני של הפרי והירק שברצוני לתקן בכל פעם - יהיו מעשר ראשון.

תרומת מעשר: אותה מאית שהנחתי בצד, שאמרתי שתהיה מעשר ראשון – תהיה תרומת מעשר.

מעשר שני/מעשר עני: עוד תשע מאיות שיהיו בצד הדרומי של הפרי והירק שברצוני לתקן באותה פעם - יהיו מעשר שני. ואם צריך להפריש מעשר עני – יהיו מעשר עני.

חילול מעשר שני : מעשר שני זה, בתוספת רבע מערכו, יהיו מחוללים על פרוטה ורבע במטבע המיועדת לכך.

נטע רבעי: ואם יש כאן פירות רבעי, הרי הם בתוספת רבע מערכן מחוללים כל דרגת חיוב על פרוטה ורבע בנפרד, במטבע המיועדת לכך.

נשמח לתת לחווה החקלאית יעוץ והכוונה (טלפונית) כיצד להפריש תרו"מ בצורה הכי יעילה שלא יבואו לידי מכשלה.