הפרשת תרו"מ ונתינתם ללוי מכמות קטנה של פירות

השאלה:

שלום, שכן הביא לנו לימונים מעץ הלימון בחצרו. הוא לא עישר. האם אני חייבת לתת עשירית ללוי? או מספיק לומר את הנוסח ולזרוק קצת יותר ממאית? אם צריך - האם זה אומר שאני צריכה לחתוך עשירית ללוי וגם יותר ממאית, ורק אז לומר את הנוסח? זה לא נעים לתת חתיכה, האם אפשר להחליט שלימון שלם יהיה מעשר? אם כן, זה אומר שהנוסח הרגיל לא יהיה מדוייק לי? האם מותר לי לתת את המעשר הזה ללוי אחרי יום יומיים או שחייב מייד? האם אני חייבת להבין במאה אחוז את הנוסח? האם יכול להיות בעיה של נטע רבעי בלימונים? תודה, אסתר

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ' אדר תשע"ט 11:28

שלום

כל הפירות שהם טבל יש להפריש מהם תרו"מ, ובכל הפרשה תרו"מ יש ליתן מעשר ללוי ובשנת מעשר עני יש לתת מעשר נוסף לעני. אך הואיל הדבר מעט מורכב שיש להפריד ג"כ את המעשר ולהוציא ממנו את התרומת מעשר וכ"ו וכן פעמים רבות הכמות קטנה ולא נעים ליתן חלק קטן ללוי ולעני.   לכן המלצתנו להיות מנוי לבית האוצר, ובדרך זו הנתינה יותר קלה.

(המנוי מלווה מעות  את הלוי, ובשעה שאת מגדירה את המעשר וקוראת שם מעשר אפילו לא הוצאת אותם מתוך הפירות זכה בהם הלוי , אלא שהוא מחזיר אתם בתור פרעון הלוואתו, וכך למעשה בפועל אין צורך להפריד בנוסף לתרומה ותרומת מעשר את המעשר וכן אין צורך ליתן את החלק עצמו שנקרא מעשר ללוי)

ולמעשה אם את לא מנויה, ניתן להפריש כרגיל ולהוציא רק קצת יותר ממאית עבור התרומה גדולה ותרומת מעשר, וכנגד המעשר שנמצא בפירות שהפרשת,  ניתן להמיר  אותם בכסף וליתן ללוי ולעני את ערכם ושוויים (כפי שכתב הרדב"ז בתשובה שכך נהגו בזמנו ע"פ הסברא מה לי הן ומה לי דמיהן).

אין צורך ליתן מיד את המעשר אך לא יאוחר מפסח שנה רביעית לשמיטה דהינו פסח תשע"ט.

לגבי הבנת נוסח ההפרשה , ראוי להבין אותו או ולפחות את מגמתו ועניינו. ניתן לצפות הסבר נוסח ההפרשה באתר המכון  ביאור נוסח הפרשת תרו"מ