הפרשת תרו"מ מפירות שמניח אדם לכבד את האחרים.

השאלה: חודש טוב במקום עבודתי יהודים בלבד ,חלקם שומרי מצוות וחלקם אינם. אחד החברים מביא פירות מגינתו ומניח בכלי כידי לכבד כולם . מאחר ובודאות פירות אלו אינם מעושרים הרי שאני יכול להרים ולזכות בכל הפירות ולתקנם בהפרשת תו"מ. שאלתי הי במידה ופירות נקטפו בשבת ,האם מותר לי לזכות בהם ולתקנם או שב ואל תעשה עדיף. ילמדנו מורינו ונישמע מפיו. ברכה והצלחה

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ל' תשרי תשע"ז 13:01

שלום

אין צורך לזכות בכל הפירות ואולי גם החבר שמניח את הפירות לו מעוניין שרק אתה תזכה בכל הפירות. אלא רוצה שכולם יתכבדו בפירות אילו.

אלא יש לנו אומדנא שהחבר מאפשר לעשות כל מה שצריך ע"מ שכולם יוכלו לאכול מן הפירות שהניח, "יש כאן נחותא של בעל הפירות". ולכן אתה יכול להפריש מפירות אילו תרו"מ  ע"מ שכולם יאכלו מפירות מתוקנים.

לגבי חשש חילול שבת, אין כל איסור באכילת פירות שנקטפו באיסור בשבת (עיין שולחן ערוך אור"ח סי' שיח) שמעשה שבת שנעשה ע"י ישראל (ולא בדווקא עבורך) מותר לאחרים במוצאי שבת.