הפרשת תרומות ומעשרות מבלינים ועלי תה

השאלה: שלום וברכה רציתי לברר לגבי תו"מ על צימחי טיבול מהגינה. ראיתי בשו"ת עכשויים שיש להפריש [אפ' בברכה] והרי הגמ' בנידה [נ.] מתנה את החיוב בהפרשה באפשרות לקבל טומאת אוכלין, והרמב"ם [הל' טו"א א ו] מגדיר שצמחים שמטרתם ריח וטעם ולא למטרת אוכל - לא מקבלים טו"א. אני מבין שנענע לתה פטור לכ"ע, שאלתי היא על נענע לסלט שמטרתו בוודאי רק לטעם וריח ולא כמו בצל ירוק שמוסיף לאכילה עצמה. [וכן הגמ' פוסקת בנידה, למרות שבפשטות זה בצל לבן ולא ירוק] וכן פטרוזיליה כוסברה ורוזמרין. הפרשה ללא ברכה מספק מקשה בכמויות קטנות מהגינה וד"ל.

התשובה

הרב יואל פרידמן | ט"ו טבת תשע"ז 9:58

שלום רב,

התבלינים שמדובר עליהם בגמ' נידה שם הם תבלינים כאלה שכלל אינם נאכלים, מקצצים ושוחקים אותם כדברי התוספות שם, ומוסיפים אותם לטעם. באלה פטורים מתרומות ומעשרות בוודאי. לגבי עלים שמיועדים לתה יש להבחין בין כאלה שכלל לא נאכלים והשימוש בהם הוא רק לתה, כי אז לדעת רוב הפוסקים אין חיוב להפריש ולדעת הגר"מ אליהו חייב. בכל מקרה הרוצה להחמיר יפריש בלא ברכה. לגבי נענע, זהו מקרה גבולי, כי כיום משתמשים בה גם לסלט ולכן בוודאי צריך להפריש והמברך לא הפסיד. מצ"ב קישורית למאמר שכתבתי בעניין זה.

בברכת שבת שלום,

יואל פרידמן