הפרשת תרומות ומעשרות מקליפות תפוזים

השאלה:

האם יש צורך בהפרשת תרומות ומעשרות מקליפות הדרים שעתידים לעשות מהן סוכריות?

התשובה

הרב יואל פרידמן |

יש בכך מחלוקת הפוסקים. העיקרון הוא שיש חיוב להפריש תרומות ומעשרות מכל דבר שהוא מאכל אדם.[1] השאלה היא אם רוב בני אדם משתמשים בקליפות תפוזים לאכילה ו/או אם אוכלים קליפות תפוזים. מחד גיסא ברור שלא נהוג לאכול קליפות תפוזים, ומאידך גיסא אנשים אוכלים לפעמים קליפות תפוזים מסוכרות. הגרא"י וולדינברג ב'ציץ אליעזר'[2] סבר שקליפות התפוזים הן חלק מן התפוזים, וכיוון שלפעמים אוכלים אותן כנ"ל, אפשר להפריש מן הקליפות על התפוזים. לדעת הגר"ש ישראלי[3] אין להפריש מעלי הכרובית על הכרובית, כיוון שבדרך כלל אנשים משתמשים לאכילה רק בכרובית עצמה. על כן מידי ספק לא יצאנו, ולכן למעשה אין להפריש מקליפות תפוזים על התפוזים עצמם.[4] עם זאת, כאשר מפרישים תרומות ומעשרות מן התפוזים ומתכוונים להתיר גם את הקליפות – יצאו בכך מאיסור טבל, אם אכן הן היו חייבות בתרו"מ.

לסיכום, הרוצה להכין קליפות תפוזים מסוכרות יפריש מן התפוזים ויתכוון להתיר גם את הקליפות, ותבוא עליו הברכה.

[1].     רמב"ם, הל' תרומות פ"ב ה"א.

[2].     שו"ת ציץ אלעזר, ח"א סי' א.

[3].     ס' התורה והארץ, ח"ג עמ' 129.

[4].     עי' ס' הלכות הארץ עמ' 37 והערה 70.