הפרשת תרומות ומעשרות על ירקות שנקטפים מהגינה

השאלה:

שלום רב, שתלתי ערוגת ירקות בעציץ נקוב על גבי מרצפות בחצר. יש שם חסה, עגבניות, מלפפון,פלפל ועשבי תבלין - בזילקום ועירית. אני מנויה בבית האוצר ורוצה לדעת כיצד להפריש תרומות ומעשרות כאשר הם נקטפים לפי הבשלה. כל פעם שאני קוטפת מספר ירקות? ומה עם העשבי תבלין? תודה רבה פסח כשר ושמח

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | ט"ז ניסן תשע"ו 12:59

בס"ד

שלום וברכה ומועדים לשמחה

א. הפרשת תרומות ומעשרות לפני ההבשלה אפשרית רק באם הירק ראוי לאכילה בצורה טובה. באם לא כן יתכן שההפרשה לא תחול באם הדבר היה בשלב מוקדם של ההבשלה כשהפרי עדיין לא ראוי לאכילה.

ב. ירקות עלים באופן עקרוני ראויים לאכילה גם כשהם קטנים כך שכל גודל עלה מוגדר כדבר שראוי להפרשה.

ג. אף אם קוטפים מס' ירקות צריך להפריש מכל מין על מינו. אך ניתן להפריש בבת אחת באופן כזה שמסירים מכל סוג ירק קצת יותר מאחד ממאה להניח בתוך שקית פתוחה בסמוך לירקות שאנו רוצים לאכול ולברך ולומר את הנוסח ששלחו לך מבית האוצר פעם אחת כיוון שנאמר בו "מה שאומר יחול על כל מין בנפרד" והדבר נחשב שאמרנו את נוסח ההפרשה על כל מין בנפרד.

ד. לגבי צמחי תבלין הנאכלים - דינם כירקות כאמור בסעיפים הקודמים. אמנם ישנם צמחי תבלין שמיועדים רק לחליטה במים רותחים - במקרה כזה יש הפוטרים אותם מהפרשה ויש הסוברים שצריך להפריש אם גידלו אותם למטרה זו. הדרך הכי טובה היא להפריש אותם כשקוטפים ירקות נוספים באופן כזה שמברכים על ההפרשה פעם אחת וכוללים גם את צמחי התבלין.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב