זמן הפרשת החלה

השאלה: שלום לכבוד רב! רציתי לשאול שני שאלות: אני עובד במאפייה, ובנוסף אני זה שעושה את ההפרשות חלה במאפייה (במאפייה עצמה יש משגיח כשרות שאחראי על הדברים הטכניים במאפייה ואני עובד תחתיו רק בענייני ה'הפרשות-חלה'). עכשיו השאלה שלי : אני עובד בפס ייצור של מכונה של באגטים (אני יפרט את התהליך שיהיה ברור על מדובר), המכונה מקבלת בצק (בדר"כ 100 קילו) ממיקסר גדול , אח"כ המכונה חותכת את הבצק לחתיכות (אחת אחת) והבצק עובר תהליך מסוים עד השלב הסופי שהמכונה משנה את הצורה של החתיכה של הבצק ואז כל חתיכה נופלת מהמכונה למגשים שאותם אני תופס (המגשים נעים על משטח כעין מסילה כלשהי ולכן יש צורך לתפוס אותם) עד שנגמר הבצק ( יש איתי עוד עובד שפשוט לוקח מגש ומגש ומעמיס על העגלה ) . א. האם יש בעיה להפריש חתיכה אחת שיצאה מהמכונה (לגמרי) למגש או להפריש חתיכה אחת בתחילת התהליך (שהמכונה קיבלה את הבצק וחתכה חתיכה) - אם לא עשיתי לפני-כן את ההפרשה (עוד לפני שהבצק שבמיקסר נכנס למכונה)? ואני חייב תמיד להפריש מהמיקסר שבו נמצא כל הבצק לפני שהבצק נכנס למכונה ומתפצל לחתיכות? או שאני יכול (אפילו לכתחילה) לקחת חתיכה בכל שלב בתהליך הייצור ולהפריש! אני רוצה להבהיר שאני שואל זאת מפני, שקורה לי שאני מפספס להפריש את בצק עוד לפני שהוא נכנס למכונה ובפועל עושה את ההפרשה בתחילת התהליך או בסופו (שהוא כבר יצא למגשים) , הבעיה הזאת קורת במיוחד שמעמיסים עוד ועוד בצק ממיקסר אחרים בלי הפסקה ואני לא יכול לגשת ולעשות את ההפרשה בלי בעיות כאלה. אני רוצה להוסיף שיש עוד מכונות -שבזמן שאני בפס ייצור של הבאגטים - שמקבלים בצקים אחרים וגם אותם אני לא יכול להשתלט תמיד (כלומר, אני עושה את ההפרשות לכל מכונה אבל לא תמיד מצליח לעשות זאת לפני שהבצק נכנס לכל מכונה) מקווה שהרב הבין את שאלתי! ואשמח לקבל תשובה לעניין

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ז' ניסן תשע"ז 12:46

בס"ד

שלום וברכת ד'

א. יש להתייעץ עם הרבנות נותנת הכשרות במקום.

ב. תחילת חיוב חלה הוא משעת נתינת המים לקמח ועשייתו כעיסה. והשו"ע (שכז סעי' ג) כתב שטוב לחכות עד אחר הלישה ואז כל העיסה היא אחת.

ג. אם מפרישים מהבצק במערכת הלישה הרי זה מהמוקף, ומספיקה הפרשה אחת לכל העיסה, וראוי להפריש גם על הקמח שיצטרף לעיסה.

ד. אם לוקח חלה מהעיסה שבמכונה החותכת ומעבדת את העיסה, צריך להפריש מהמוקף, מכיוון שהם כבר עיסות נפרדות, לכן צריך לעשות הפרשה תהיה מכל מכונה ומכונה בפני עצמה, ולא ממכונה אחת  על מכונה אחרת (ובייחוד שאתה כותב שמגיעים בצקים ממספר מקומות) אלא אם כן יש צרוף ביניהם.

ד. על כן אפשר להפריש מכל מכונה ומכונה מהבצק שבאותה מכונה.

חג כשר ושמח