חיוב הפרשת תרומות ומעשרות מכמויות קטנות

השאלה: בס"ד ברכה ושלום. בגינת ביתי אני מגדל כל מיני שיחי ירקות ועצי פרי. מידי פעם אני מלקט ירקות או פירות בודדים כדי לאוכלם בביתי. כגון עגבניות שרי בודדות לצרפם לארוחת הבוקר וכדו', לימון אחד וכו'. שאלתי נוגעת לעניין הפרשת תרו"מ - האם כל פעם אני צריך להפריש תרו"מ גם על כמות קטנה ביותר? האם אין דרך להפריש מידי פעם ולכלול בזה גם את מה שלא נקטף עדיין אך ייקטף בהמשך? יצויין שלהפריש תרו"מ על כל לקיטה גם אם היא בכמות קטנה זה לא הכי נח. אשמח לתשובתכם בברכה משש

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | י' סיון תש"פ 10:03

ב"ה י' סיוון ה'תש"פ

שלום וברכה וכל טוב

בתשובה לשאלתך, כיוון שפירות או ירקות שאינם מעושרים אסורים באיסור טבל, לפיכך אסור לאכול מהם אפילו כשמדובר בכמות קטנה.

אכן, במקרים שכל פעם רוצים לקטוף כמות קטנה, קיימת אפשרות לומר נוסח הפרשה מראש וצריך לומר אותו לכל הפחות פעם בשבוע, אך חובה לפעול לפי ההנחיות המפורטות בזה.

למעשה, לא מברכים על נוסח הפרשה מראש, כיוון שלא מתקנים פירות טבל לאכילה באופן מיידי ("עובר לעשייתן") אלא רק את מה שייקטף בשבוע הקרוב.

כדי לא להפסיד את הברכות, ניתן לעשות הפרשה רגילה על ירקות שכבר נקטפו בנוסח רגיל עם הברכות, ולאחר מכן לומר את נוסח ההפרשה מראש בהתאם להנחיות.

נוסח הפרשה מראש בגינה הביתית

הנחיות

א. יש לבצע את סדר ההפרשה המצורף בזאת בתחילת כל שבוע.

ב. אין לאכול מפירות או ירקות הגינה לפני ההפרשה.

ג. יש להכין שתי שקיות  - על שקית אחת לרשום: "תרומה-גדולה" ועל השנייה "תרומת-מעשר".

ד. בכל שקית להכניס - מכל סוג של פרי או ירק שבגינה - כמות שהיא בוודאי יותר מאשר 1% ממה שייקטף בגינה במשך השבוע, ולהניח את השקיות לידו בשעת אמירת הנוסח.

ה. לאחר מכן יש לומר את נוסח ההפרשה ללא הברכות.

ו. לאחר אמירת נוסח ההפרשה יש להניח את שתי השקיות במקום מוצנע ובאופן שהפירות או הירקות לא יתקלקלו, עד אמירת הנוסח בשבוע הבא, ואז צריך להניחם בשתי שקיות באשפה.

יקדים ויאמר:

הפרשה זו תחול על הפירות/ירקות בכל פעם שיילקטו פירות או ירקות על ידי או על ידי אחד מבני ביתי או משלוחיי. הפרשה לא תחול על מה שאקטוף לצורך אמירת נוסח "הפרשה מראש" בפעם הבאה. ההפרשה תהיה מכל מין בנפרד. ההפרשות השונות יחולו בזו אחר זו עפ"י הסדר הנהוג.

"הגרם העליון מהטבל שבשקית שלפניי המיועדת לכך –  יהיה תרומה גדולה על הכול – כמפורט בהקדמה.

מאית ממה שברצוני לתקן, הנמצאת בצד העליון של הטבל שבשקית שלפניי המיועדת לכך, ועוד תשעה חלקים כאלה שיהיו בצד העליון של מה שברצוני לתקן, שהן בסך הכל עשירית מהטבל - יהיו מעשר ראשון, כמפורט בהקדמה.

המעשר הראשון שקבעתי הנמצא בשקית שלפניי המיועדת לכך –  יהיה תרומת מעשר, כמפורט בהקדמה.

עוד תשעה חלקים כאלה, בתחתית של מה שברצוני לתקן, שהן בסך הכל עשירית מהטבל – יהיו מעשר שני או מעשר עני, כמפורט בהקדמה.

המעשר השני הזה יהיה מחולל בתוספת רבע מערכו, על פרוטה ורבע במטבע המיועדת לחילול מעשר שני, כמפורט בהקדמה.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב