יש ברשותי מנוי של מכון התורה והארץ לעניין תרומות ומעשרות. ברוך ה' העץ הגסים שלי נתן כמות יפה של פירות האם אני צריך לברך רק את הברכה הראשונה והנוסח שליד ואת השאר עושים רבני המכון?

השאלה:

שלום יש ברשותי מנוי של מכון התורה והארץ לעניין תרומות ומעשרות. ברוך ה' העץ הגסים שלי נתן כמות יפה של פירות האם אני צריך לברך רק את הברכה הראשונה והנוסח שליד ואת השאר עושים רבני המכון? תודה

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | י"ד אלול תש"פ 13:31

שלום

גם מי שמנוי לבית האוצר  חייב להפריש תרו"מ דהינו להוציא כמות מעט יותר ממאית ולומר את נוסח ההפרשה כך שמה שהוצאתה יוגדר כתרומה ותרומת מעשר ופירות אילו יש להניח בשקית ולהניח בפח.

אלא שתוך כדי אמירת הנוסח הגדרת ג"כ שעשירית מן הפירות הם מעשר ראשון ועשירית הנוספים מעשר שני. ומצד הדין יש לתת העשירית מעשר ראשון ללוי ועשירית מעשר שני לחלל על מטבע.

כאן בהיתך מנוי לבית האוצר אנו לעזרתך.

הואיל ואתה מנוי לבית האוצר הרי שמיד שהגדרת את הפירות מעשר ראשון זכה בו הלוי (מדין מכירי לויים), ואינך צריך לתת בפועל את המעשר ראשון ללוי , אלא  הלוי מעוניין לפרוע חובו (דימי המנוי שנתת הועברו ללוי בתור הלוואנ ממך) בפירות שזכה בהם  ואתה יכול להשאיר אותם ברשותך ולאכול מהם.

כמו כן בהיותך מנוי אינך צריך שיהיה לך מטבע לפניך לחילול מעשר שני . אלא יש לזכותך מטבעות פנויים לחולול במכון, ואתה רק אומר שהפירות מעשר שני יהיו מחוללים על המטבע המיועד בשבילי.

לכן למעשה אתה חייב להפריש קצת יותר ממאית מן הפירות ולומר נוסח ההפרשה כולל שתי ברכות על הפרשת תרו"מ ,ולפדות מעשר שני. לאחר מכן מה שהוצאת להניח בשקית ולהניח בפחושאר הפירות מותרים באכילה.

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי