כיצד ניתן לקיים נתינת מעשר ראשון וחילול מעשר שני מירקות ששווים פחות משווה פרוה

השאלה: שלום. בגינתו ירקות תבלין - זעתר, רוזמרין, אורגנו וכו' (יש מהם הנאכלים ממש ולא רק לתה וכדו') אנחנו משתמשי בכמויות קטנות לתיבול, לתה וכו' שאלתי היא כיצד להפריש מהם תרומות ומעשרות. ויש לי 2 בעיות: א. אני רוצה לתת מעשר ראשון ללוי. ולא להקל לסמוך על המע"ה. אך בכמויות כאלו זו בדיחה לתת לאדם כמה עלים.. האם יש רעיון או פתרון לזה? ב. לגבי חילול מעשר שני, הרבה פעמים אני מתלבט אם יש בכמה עלים שקטפתי שוה פרוטה כדי לחלל על מטבע... איך יודעים ומה אפשר לעשות כ'די שכל העסק יהיה פרקטי? תודה רבה!

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ב' ניסן תש"פ 0:48

שלום

הפתרון להיות מנוי לבית האוצר של המכון, שבו למעשה דמי המנוי לנתינת מעשר ראשון ניתן ללוי בתור הלוואה וכל פעם שאתה קורא שם מעשר ראשון על הירקות העלים זוכה בהם מיד הלוי (מדין מכירי לווים) והוא מקנה אותם לך בחזרה בתור פרעון ההלוואה. כך שלמעשה הירקות נשארים בידך (לאחר שזכה בהם הלוי ופרע את חובו בהם) ואף קיימת מצוות נתינת מעשר ראשון.

לגבי חילול דבר שהוא פחות משווה פרוטה אכן דעת החזו"א שאינו חל על מטבע ריקני , אך אם המטבע כבר יש בו מעשר שני השווי שווה פרוטה אפשר לחלל עליו עוד מעשר שני אף שאין באותומעשר שני שווה פרוטה לכןאתה צריך שיהיה לך מטבע שחיללו עליו בתחילה פירות בשווי שווה פרוטה ואז ניתן לחלל ג"כ עוד מעשר שני שאין בו שווה פרוטה. גם כאן בהיותך מנוי לבית האוצר של המכון אנו דואגים שהמטבע שעשיו אתה מחל את הפירות תמיד יהיה בו בתחילה חילול מעשר שני השווי פרוטה שניתן לחלל עליו אפילו פירות שאינם שווה פרוטה

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי