כיצד קובעים את שנתו של הפרי לעניין חיוב תרו"מ

השאלה:

שלום רב, קניתי את הספר של הלכות הארץ ויש לי שאלה לגבי משהו אחד. נאמר שקובעים את שנת המעשר של הפרות לפי החנטה אם היא לפני טו בשבט או אחרי, אבל לא הבנתי מי שייך לאיזו שנה. נגיד היום אנחנו בשנת שתפ"א והחנטה קרתה אחרי טו בשבט אז שנת המעשר היא תשפ"א ואם זה קרה לפני טו בשבט אז שנת המעשר היא שתפ? תודה מראש

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ז' כסלו תשפ"א 9:30

שלום

ראש השנה לאילנות הוא טו בשבט , דהינו ששנת המעשר מתחילה מטו בשבט ושנת המעשר הבא מתחיל בטו בשבט בשנה שלאחר מכן.

שלב הגידול של הפרי הקובע את שנתו של הפרי הוא החנטה.

לאור זאת שנה חמישית לשמיטה שנת מעשר שני מסתיימת בטו בשבט תשפ"א וליתר דיוק י"ד שבט. ושנה שישית שנת מעשר עני יתחיל בטו בשבט תשפ"א.

ולכן כל הפירות שיחנטו לפני טו בשבט תשפ"א יהיו שייכים לשנה החמישית שנת מעשר שני , וכל הפירות שיחנטו מטו בשבט תשפ"א יהיו שייכים לשנה השישית שנת מעשר עני.

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי