מה עושים עם הפרוטה שחיללתי עליה את המעשר שני?

השאלה: הפרוטה שמעשרים עליה תרומות ומעשרות מה עושים איתה כיום

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ה' תשרי תשע"ח 13:17

הפרוטה היא  קדושה שעברה מפירות מעשר שני ובימנו שאנו טמאים ואין מקדש אין אפשרות להעלות אותה לירושלים ולקנות עימה צורכי מאכל ולאכול הטהרה.

לכן יש לבער אותה  וחובה זאת היא לכל במאוחר בפסח שנה רביעית ופסח שנת השמיטה. אך אפשר לבער אותה אף קודם לכן . הביעור יעשה באופן הבא  (מתוך ספר הלכות הארץ הלכות תרו"מ פרק טז):

"מי שיש לו מטבע לחילול מעשר שני ורבעי, צריך אז לאבד את המטבע או לחלופין לחלל את המעשר השני והרבעי שבמטבע על סוכר בשווי פרוטה.[1] בשעת החילול יאמר: המעשר שני והרבעי שבמטבע זה הרי הוא מחולל על סוכר זה. לאחר מכן ישפוך את הסוכר לכיור."

[1] ספר ארץ ישראל לרב טוקצינסקי, עמ' קכא הערה 1. בשנת תשע"ו הפרוטה שווה בערך 6 אג', וכמות הסוכר הנדרשת: כף גדושה של סוכר; ראה לעיל הערה 55.