מטבעות מעשר שני שלא קיימו בהן ביעור מעשרות

השאלה: בנקיונות פסח מצאתי מטבעות ישנות לחילול מעשר שני מלפני שנים. זמן הביעור שלהן עבר מזמן. כיצד לפדותן? יש לי מינוי אצלכם ואין לי צורך בהן.

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | י' אדר תשע"ח 9:47

ב"ה י' אדר ה'תשע"ח

שלום וברכה

כידוע חג הפסח של שנת השמיטה האחרונה (ה'תשע"ה) היה מועד ביעור מעשרות. כאשר אדם שכח ולא ביער מטבעות של מעשר-שני, יש הסוברים שניתן להקל ולפדות גם לאחר הזמן את כל המטבעות על מטבע אחת או על סוכר בשווה-פרוטה ואותם לאבד מן העולם.  כי לדעתם הדבר דומה לדיני "בל תאחר" בקרבנות, בהם אם אדם נדר להביא קרבן לבית המקדש ועברו שלושה רגלים כסדרן בלא שהוא הביא את הקרבן שאז הוא עובר על "בל תאחר", אך למרות זאת, אין הדבר מונע ממנו לקיים את נדרו ולהביאו גם לאחר מכן.

אולם ההבנה המקובלת בפוסקים היא שמטבעות של מעשר-שני לאחר זמן הביעור הן נאסרו בשימוש ולא ניתן לפדות אותם כי פקע מהם דין מעשר-שני והם נהפכו לדבר איסור שלא שייך בו פדיון. לפיכך עליו לאבד באופן ישיר את כל אותם מטבעות של מעשר-שני שנותרו ברשותו (עפ"י הודאת הארץ עמ' 71).

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב