מעשר כספים למטרות ציבוריות

השאלה:

שלום.
ראיתי את תשובתו של הרב בנושא הנ"ל ורציתי לשאול: מדוע יש הבדל בין בית כנסת למיגון:
א. שתיהם מצוות, ואדרבא, מצוות הצלת נפשות היא דאוריתא בעוד שבנית מבנה קבע לבית הכנסת זה לכאורה אפילו לא דרבנן?
ב. שתי המצוות הן מצוות שתושבי היישוב רוצים לקיים , אך אינם מחוייבים על פי החלטת מזכירות או אסיפת חברים לעשותם?
ג. שתי המצוות הן עבור כלל הציבור, תושבי היישוב ואורחים (לכאורה כמו שמופיע בפוסקים ההיתר לרכוש ספרים עבור הציבור גם אם התורם הוא חלק מציבור זה)?
ד. הסיכויים להשיג תרומות לשתי המצוות הם די קלושים, אם לא ממעשר כספים (הלואי ואחרי קבלת ההיתר נצליח לגייס את הסכום הנדרש)
תודה מראש על התשובה

התשובה

הרב יעקב אריאל |

צדקת, שתיהן מצוות והצלת נפשות חמורה יותר. אולם מיגון אדם מקיים גם ללא ציווי משום שהוא זקוק להגנה. זהו צורך אישי. גם מאכל וביגוד מקיימים את האדם ואפשר להתיחס אליהם כאל מצות וחי בהם אולם אדם מקיימם גם ללא ציווי אלא כצורך אישי. וכל דבר שאדם חייב לעשותו גם אם לא היו לו כספי צדקה אין אפשרות להשמש למענו בכספי מעשר. בית כנסת שונה כשאין כספי צדקה מסתפקים במקום תפילה ארעי.