צדקה

השאלה: לכבוד הרבנים שלום וברכה,
החלטתי לקחת על עצמי בע"ה לתת מעשר צדקה ממשכורתי.
יש לי מס' שאלות בבקשה,האים כשדיברה התורה על מתן מעשר צדקה היא התכוונה למעשר מתוך ההכנסה או מעשר מהסכום שנותר לאחר תשלומי חיים שוטפים כגון דיור, אכילה וכו,?
אני בחורה שמתגוררת עם ההורים, האם סיוע כספי למשפחתי נקרא צדקה?
סליחה על ההפרעה, ותודה מראש.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/7/2013 1:02:20 AM
בס"ד
שלום,
א. את לא מפריעה כשאת שואלת.
ב. זה יפה מאד שלקחת על עצמך לקיים את מצוות מעשר כספים.
אמנם לא ברור שחובת מעשר כספים היא מדאורייתא, וייתכן שהיא מדרבנן או מידת חסידות. בכל מקרה היא נכללת בכלל מצוות הצדקה שלגביה נאמר שמידה בינונית עשירית (שו"ע יו"ד סי' רמט סעי' א).
לגבי השאלה אם מעשר הוא אחרי ההוצאות, כתב הרמ"א (סי' רנא סעי' ג) שפרנסתו קודמת לכל אדם ואינו חייב לתת צדקה עד שיהיה לו פרנסתו.
לא ברור מהו כדי פרנסתו שכן אין לדבר גבול, ולכן כתב הרה"ג יעקב י. בלואי שליט"א (צדקה ומשפט עמ' ו) שאדם שאין פרנסתו מספקת להוצאות רגילות ולפעמים מוותר על דבר שצריך לו - הריהו פטור מהחובה לתת עשירית. לכן בוודאי שהחובה לתת עשירית היא לאחר הוצאות דיור אכילה וכו'.
לגבי מתן כסף להורים בעיקרון בנתינת צדקה הכלל הוא שהקורב קרוב קודם - אך השאלה היא האם נחשבים עניים. אם יש להם פרנסה מסודרת אין הם עניים ואין לתת להם את מעשר הכספים. אך אפשר להכליל במעשר הכספים את הוצאות החינוך ושאר ההוצאות של בניו הגדולים שבעיקרון אין האדם מחוייב בהם מצד הדין.

בכל טוב ובברכת התורה והארץ,

יואל פרידמן