תשלומים שונים כמעשר כספים

השאלה:

שלום רב,

אני נותן בלי נדר מעשר כספים באופן קבוע. בכל חודש מחשב ביום קבלת המשכורת כמה נתתי החודש (או מצטבר מההתחלה) וכמה אני חייב לתת מעשר ונותן בלי נדר מה שחסר.

השאלה האם ניתן להחשיב כצדקה שנתתי בחודש:

1. תרומות במי שברך בבית הכנסת
2. קניית עליות בביכ"נ (אחר)
3. תשלום שנתי לבית כנסת - לא מדובר בעד מקום ישיבה או דמי חבר מסודרים אלא שיש מודעה שכולם מתבקשים לתת סכום פלוני בכל שנה - ויש הנותנים ויש שלא.
4. סכומים שנתתי כשהתחייבתי בלי נדר בהזכרת נשמות של אימי ע"ה.

תודה רבה מראש

התשובה

הרב יעקב אריאל |

בכל התשלומים האחרים חוץ מ-3 אם נודר מלכתחילה במחשבה שישלם ממ"כ מותר (עי' שו"ת משנה הלכות חלק ד סימן קכב).

סעיף 3 הוא חוב שלא ניתן לממנו ממע"כ