מעשרות ושמיטה

השאלה:

בס״ד
שלום לכבוד הרב,

האם הרב יכול להסביר בדיוק מה הכוונה שבפירות של היתר מכירה צריך להפריש מעשר עני ומהי הסיבה שצריך להפריש על תנאי?
בנוסף,הרב אמר גם (אני לא זוכר בדיוק,יכול להיות שזה היה הרב יעקב אריאל שליט״א), שבעץ לימונים,אפשר להוריד את הפירות שעל העץ וכך יודעים מה שייך לשמיטה ומה לא. ומי שלא הוריד? מה לעשות?
הרב כתב עוד, שברוב הסופרים הפירות הם של היתר מכירה. האם זה גם ברמי לוי? והאם צריך להפריש מעשרות מפירות אלו?
ובכלל, האם צריך להפריש תו״מ מפירות שנקנו בסופר? ופירות שנקנו בשוק?

תודה רבה.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | חשוון תשע"ו

בס"ד

שלום וברכת ד'

1. בפירות היתר מכירה שגמר מלאכה על ידי ישראל חייבים להפריש תרו"מ כמבואר ברמב"ם תרומות פ"א. נחלקו איזה מעשר יש להפריש בשמיטה שאין לו הגדרה מיוחדת, יש אומר מעשר עני ויש אומרים שני. על כן יפריש את שניהם ויתנה.
2. מי שלא הוריד יסמן כעת לימונים שבודאי גדלו בששית והיו בעץ לפני ראש השנה, ומהם יפריש תרו"מ על כל הלימונים שבעץ החייבים בתרו"מ.
3. ברמי לוי יש סניפים אוצר הארץ, יש סניפים נכרים ויש היתר מכירה, כל מקום לפי החלטת ההנהלה. לגבי הפרשת תרו"מ צריך לברר אצל המשגיח ההנחיה של הרבנות לרשתות הייתה שיש להפריש.

חג שמח

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי