מעשר עני במקום מעשר עני

השאלה:

שלום,

הפרשתי על אשכוליות מעשר עני במקום מעשר עני. האם את הכסף שרציתי לתרום לצדקה אוכל במקום זה להגיד כי הוא ילך למעשר שני (ולזרוק אותו לים אי ה)?

תודה מראש

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | תמוז תשע"ד

בס"ד

שלום וברכה,

אם מדובר במטבעות כסף שחשבת בטעות שצריך לתת כמעשר עני, קיימת בעיה להשתמש בהם לשימושים אחרים כיוון שלמרות שנדר בטעות הוא לא נחשב, עם זאת בנדרי הקדש מחמירים בדבר, ולדעת חלק מהפוסקים כשמדובר בנדרי צדקה מתייחסים אליהם כמו נדרי הקדש. ולכן עדיף שתתני זאת לצדקה.

אמנם את חייבת להשלים את הפרשת מעשר-שני מהאשכוליות, ותאמרי בלשון זו: "התשע מאיות בצד התחתון של הפירות שקראתי להם בטעות מעשר-שני יהיו מעשר שני".

אחר כך תקחי מטבע של 10 אג' (שיש בה יותר מפרוטה) ותאמרי "מה שקבעתי למעשר-שני בתוספת רבע מערכו יהיה מחולל על המטבע שיש לפניי. ולאחר מכן את יכולה להשמיד אותה או לחלל אותה על סוכר בשווי 10 אג' ולאבד את הסוכר בצורה מכובדת, בכיור של המטבח.

בברכת התורה והארץ,

אהוד אחיטוב

שאלת המשך

תודה רבה על התשובה.

לגבי החלק השני - אבל אם כבר אין לי את האשכוליות?

תשובת המשך

בדיעבד ניתן לומר נוסח זה על האשכוליות בכל מקום בו הן קיימות, בכדי להציל אדם מאיסור - אף שהן כבר לא ברשותכם.