מעשר שני ומעשר עני

השאלה:

בס דשלום וברכה. ממתי יש להתייחס אל הלימונים של השנה (תשע ד) כמעשר עני?
והאם יש להחמיר ולומר גם מעשר עני וגם מעשר שני בשל מח' בחשבון השנים?
תודה וכל טוב.
אלחנן

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | תמוז תשע"ד

ב"ה

לאלחנן

שלום וברכה,

מעיקר הדין אך ורק לימונים שהתחילו לצמוח אחרי ט"ו בשבט שייכים לשנת מעשר-עני, אך בעקבות דעתה רש"ס על הירושלמי שביעית, שגם לימונים דינם כאתרוגים שהלקיטה קובעת לשביעית, לפיכך מקובל להחמיר וכמו שכתבת קוראים שם מעשר-שני ואם צריך מעשר עני יהא מעשר עני - ומחללים ללא ברכה.

דין זה הוא בלי קשר לשאלה האם צריך לספק השנים, שחשש זה פחות מקפידים עליו, שהרי מי שחשש לכך לגמרי - הוא לא יכול לברך בשום מקרה על חילול מעשר-שני. ודעה זו לא מקובלת כיום שהרי בדרך כלל מברכים על חילול מעשר שני .

בברכת התורה והארץ,

אהוד אחיטוב