מעשרות בשמן זית

השאלה:

שלום רב, שתי שאלות בעניין הפרשת תו"מ משמן זית. א. שמן הנמצא סגור במיכלים (ג'רקנים), האם צריך להפריש מכל מיכל, או שיש דרך לצרפם למוקף וכיצד ? ב. האם צריך לטמא שמן זית לפני הפרשת תו"מ או שמחזיקים אותו כנטמא בתהליך הייצור? האם יספיק להרים את המיכל הסגור (משא/היסט) או שצריך לגעת בשמן ? האם יש הבדל בין מיכל פלסטיק למתכת ? בתודה מראש ובברכת יישר כח

התשובה

הרב יואל פרידמן | י"ג שבט תשע"ח 10:23

שלום רב,

א. בעיקרון שמן הנמצא סגור בג'ריקנים כשהסגירה אטומה לשם שמירה על איכות נחשב כאינו מן המוקף. אם הסגירה אינה סגורה לשם כך יש בכך מחלוקת הפוסקים, עי' במאמרי בספר תרומת שמעון, מעמ' 229, ונראה שאפשר להקל בכך. ברור שלכתחילה כדאי לפתוח את המכסים של הג'ריקנים בעת ההפרשה. ולכתחילה יש לקחת קצת יותר מאחוז בכלי פתוח ולהפריש ליד הג'ריקנים הפתוחים. אם אין אפשרות כזאת בדיעבד מועילה הפרשה גם אם אינו מן המוקף, ובוודאי יש עדיף להפריש כך מאשר שייכשלו באכילת השמן בעודו טבל.

ב. לגבי הטומאה רוב הסיכויים שהם נטמאים במהלך ייצור השמן (ועי' במאמרי, ס' התורה והארץ ד, עמ' 101-99) אך בעת ההפרשה כששופכים את הקצת יותר מאחוז לתוך הכלי ולפני קריאת השם, יש לשים את האצבע בתוך השמן הנ"ל ובכך הוא נטמא. הטומאה נצרכת בעיקר כדי שנוכל לתת את הקצת יותר מאחוז לכהן ושזה יוכל להשתמש בשמן לצורך הדלקת נרות שבת.

בברכה,

יואל פרידמן