נוסח הפרשת תרומות ומעשרות

השאלה: שלום לכבוד הרב שליט"א ברצוני לשאול: א, איך אדם שרוצה להפריש תרומות ומעשרות יכול להעריך את כמות התרומה והמעשר? לדוגמא אדם שקיבל רבע אבטיח טבל או שני תפוזים איך אפשר להעריך עשירית במדויק או אחד מחמישים לתרומה (במצב האידיאלי).לפי מה שלמדתי מעשר צריך להפריש במידה ותרומה אסור למדודה במידה מדויקת ואם ההפרשה היתה קטנה מדי הפרות עדיין טבל. האם עדיף להפריש יותר כשיש ספק והאם הקליפה נכללת בחישוב הכללי(אשמח להדרכה מעשית).ב, אם אני נמצא במקום ללא נוסח הפרשה האם אוכל להפריש בסדר כדלקמן: לחתוך חתיכה קטנה ולקבוע בפה שהיא תרומה גדולה לאחר מכן לחתוך עשירית ולומר בפה שזה מעשר ראשון לאחר מכן להפריש עשירית מהעשירית לומר שזה תרומת מעשר ואז להפריש מעשר עני או שני? תודה רבה וחג שמח

התשובה

הרב יואל פרידמן | כ"ג תשרי תשע"ט 10:39

שלום,

א. הדרך הטובה ביותר וגם זו שמונעת תקלות רבות ומצויות הוא להפריש תרומות ומעשרות באמירה של נוסח הפרשת תרומות ומעשרות של מכון התורה והארץ או זה שנדפס בסידור.

ב. לצורך ההפרשה יש 3 שלבים:

1. להניח בצד קצת יותר מאחוז מכל מין של פירות וירקות.

2. לקרוא את כל נוסח הפרשת תרומות ומעשרות מתחילה ועד סוף.

3. להניח בפח את ה'קצת יותר מאחוז'.

ג. בשאלתך כתבת כמה דברים לא מדויקים, למשל 1/50 לתרומה גדולה אינו נוהג היום אלא מפרישים לתרומה הגדולה כלשהו בלבד. אני ממליץ לקנות את הספר הלכות הארץ, ספר הלכות שכולל את מרבית הנושאים שנתקלים בהם בנושאים של מצוות התלויות בארץ (אפשר להזמין במכון 08/6847325).

ד. כשנמצאים במקום שאין נוסח הפרשת תרומות ומעשרות תחת היד, אפשר להפריש (להניח בצד) קצת יותר מאחוז מכל מין ולומר: כל ההפרשות וחילול מעשר שני יחולו כמו שכתוב בנוסח שברשותי כדין'.

ה. באתר המכון מצויים 2 סרטים להסברה פשוטה של הפרשת תרומות ומעשרות והריהם מצ"ב:

מצ"ב

ומצ"ב

בברכה,

יואל פרידמן