נתינת מעשרות מיין ושמן שגדלו בתחום עולי מצרים

השאלה: שלום רב: אנו תושבי נווה (גבול עולי מצרים) וברשותנו כרם לענבי יין וכן אנו מוסקים שמן מזיתים במקום. א. הבנו מהאתר שצריך להפריש תרומות ומעשרות בברכה באזורנו מיין, מיץ ענבים ומהשמן שייצרנו באזורנו. נכון? ב. רוב הענבים נמכרים ליקב באזור אחר (דרום הר חברון). תרו"מ מוטלים עליו כשמסיים להכין את היין, נכון? ב. אנחנו מנויים כאנשים פרטיים בקרן של מכון התורה והארץ. האם זה מספיק כדי לצאת ידי חובה במעשר עני שהיה השנה? אם לא- מה עלינו לעשות כדי לקיים את חובתנו במעשר זה? האם כללית כחקלאים עם שטח קטן (4 דונם) מספיק המנוי שלנו בקרן לצורכי המעשרות? תודה, ישר כח!

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | כ"ג תשרי תשע"ט 9:37

ב"ה

שלום וברכה וכל טוב

בתשובה לשאלותיכן,

א. אכן לגבי דגן תירוש ויצהר מתחום עולי מצרים צריך להפריש תרו"מ גם לדעת הסוברים שאין לברך על תרו"מ משאר הגידולים באיזורים אלו. ממילא, כאשר מפרישים בברכה בוודאי שקיימת חובת נתינת מעשרות ללוי ולעני מיבול גידולים אלו.

ב. ענבים שנמכרים לצורך יין חובת ההפרשה והנתינה היא על בעלי היקבים ולא עליכם.

ג. לגבי השאלה האם די במנוי הפרטי לשטח חקלאי מניב - הוא רק מועיל ביחס לשימוש במטבע, כיוון שבימינו שאין לנו מקדש אנו מחללים גם כמות גדולה של פירות על שווה פרוטה.

ד. אולם המנוי הפרטי אינו כולל גם שטח חקלאי קטן של ארבע דונם אם העצים הללו מניבים, אלא צריך לעשות תחשיב בכל מקרה לגופו, שהוא מבוסס על העיקרון שכאשר עוסקים הסכם הלוואה לנתינת מעשר עני כדין "מכירי עניים" אכן שווה לעניים לקבל שווי כספי בסביבות  1% מהפדיון במקום 10% בפירות בכמות חקלאית, שזה ידרוש מהם להתעסק בשיווק של הסחורה עם כל המשתמע מכך, ובוודאי שאין זה נחשב הערמה.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב

בהתנצלות מראש על העיכוב במתן התשובה מסיבה טכנית.