עץ בשטח צבורי

השאלה:

שלום וברכה. יש לי עץ לימון שגדל ליד מרפסת ביתי ופונה למרפסת. העץ נטוע בשטח ציבורי אבל הסביבה מתייחסת אליו כשלי. את העץ נטע ככל הנראה הבעלים הקודמים של הדירה שהיה לא יהודי וכנראה כשעזב את הדירה השאיר אותו לדייר הבא. אני שוכר את הדירה. אשמח לדעת: א. האם העץ באמת שייך לי? ב. מה דינו לגבי תרו"מ? תודה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | י"ד חשון תשפ"א 0:01

בס"ד

שלום וברכה

א. שאלת הבעלות יש לבחון במועצה, לראות את השטח של בעל הבית ולפי זה לראות האם העץ בשטח שלך או לא. מה שאנשים אומרים אין לזה משמעות הלכתית, רק בדיקה מדויקת של גבולות השטח הם הקובעים.

ב. לפי מה שאתה כותב העץ הוא בשטח צבורי ועל כן איננו שלך, אלא הוא של המועצה/עיריה/יישוב... בד"כ העיריות והמועצות לא אכפת להן שיקחו את הפירות כל מי שיבוא, ועל כן זה מצב של הפקר, וממילא פטור מתרו"מ, אלא א"כ ידוע שהעיריה/מועצה מקפידות על מי שלוקח, ואז אסור לקחת ואם לוקחים יש לעשר.