ערלה בלמון הנטע על הגג

השאלה: שלום! 1. לגבי עורלה בשתיל של עץ לימון- אנחנו גרים בבניין בקומה שלישית, ומעוניינים לקנות שתיל של עץ לימון, ולשתול אותו במרפסת מרוצפת, בכד עם חור ניקוז. אם זה משמעותי- במרפסת יש פרגולה וקירוי של סנטף (מעין פלסטיק שמונע מהגשם להכנס למרפסת) לדברי המוכר מהמשתלה-השתיל בן 4 שנים. אין לי דרך לוודא אם השתיל היה ממש על האדמה או על יריעת פלסטיק או משטח בטון במהלך השנים הללו. מה הדין מבחינת עורלה? האם עלינו לחכות 3 שנים? 2. האם יש הבדל מבחינה הלכתית ממה עשוי הכד- מחרס , פלסטיק או אבן? 3.האם יש משמעות למיקום של חורי הניקוז בכד? למטה או בצד? 4. האם יש משמעות לגודל הכד בעניין עורלה? תודה רבה!

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | י"ב שבט תשע"ח 22:44

בס"ד

שלום וברכת ד'

מרפסת קומה שלישית היא מוגדרת כעציץ שאינו נקוב, כך שאפילו אם במשתלה היה על בטון או כדו', בכל מקרה זה העברה מאינו נקוב לאינו נקוב, ובכך לכו"ע אין צורך לחזור ולמנות שנות ערלה חדשות. גם אם זה עובר מהקרקע לאינו נקוב אין צורך למנות שנות ערלה. על כן בנידון שלך נראה שאין נפק"מ כיצד עמד במשתלה ואין צורך למנות שנות ערלה חדשות ואין משמעות אפילו אם יהיה נקב מול הקרקע (דבר שלא קורה). לגבי מספר השנים של העץ אינני יכול להגיד מכיוון שזה תלוי באמון במוכר או לשאול אגרונום שיכול להבחין האם העץ בן 4 שנים או פחות.