ערלה בעץ שלא ידוע מתי ניטע

השאלה:

בגינה של הדירה שמתחתיי יש עץ לימון בעל הדירה אינו מתגורר בה והיא עומדת ריקה , בשל כך הוא הרשה לי לקטוף את הפירות של העץ. כיצד אדע שאין בעיה של נטע רבעי או ערלה? עליי לשאול את בעל הדירה? כיצד אני מבצע את ההפרשת מעשרות בפועל ? מה אני עושה עם חתיכת הלימון שאני מפריש? זורק לאשפה? והאם עליי להביא את המעשר ראשון ללוי? תודה מראש

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ה' כסלו תשע"ז 9:40

שלום

1. יש לודא מתי ניטע העץ ע"מ לדעת אם הוא עדין בשנות ערלה או לא (ואין להסתמך על עובי הגזע כי גם עץ ותיק שנעקר וניטע מחדש יש למנות שנות ערלה משעת הנטיעה האחרונה )ולכן יש לשאול את בעל הדירה.

2. הדרכה על אופן הפרשת תרו"מ  ניתן למצוא באתר המכון לחץ כאן

3. התרומה ותרומת מעשר קדושים ואין לאוכלם לכן יש להניח בשקית ולהניח בפח

4. מעשר ראשון יש ליתן ללוי אך הואיל והדבר קצת מורכב , עדיף  להלוות ללוי סכום מסויים , ,לזכות את המעשר ללוי,  והלוי ישאיר את הפירות בידי המפריש כפרעון חוב ההלוואה. והדרך הקלה להיות מנוי "לבית האוצר" מטעם המכון שמסדיר את ההלוואה וכן מטפל המטבעות מעשר שני.