ערלה והפרשת תרומות ומעשרות

השאלה:

ב"ה שלום רב רציתי לשאול לגבי הפרי יער :Dwarf Tamarillo האם דינו כעץ או ירק לעניין תרו"מ ומעשרות וערלה אני מגדל אותו ולא יודע מה דינו 2. וגם לגבי פרי הנזרים (Siraitia grosvenorii) האם דינו כעץ או ירק 3.שאלה נוספת לגבי שעושים שמן בבתי בד קטנים ומביאים אנשים שונים זיתים ממקורות שונים ויוצא שיש חלק מהזיתים טבל ודאי וחלק פטורים ממעשרות האם זה בעייתי? 4. לגבי פירות טבל האם צריך לעשות להם ביעור ממש בשרפה? 5. לגבי שורת גפנים שאין דינה כרם ישרה 5 גפנים האם צריך להקפיד לנכש עשבים אכלים (שעורה חרדל וכו')שצומחים במרחק של עד 6 טפחים מכל גפן שלא יהיה דין ה"מקיים בכרם" ועד כמה צריך להקפיד שלא יהו עשבים כאלה?

התשובה

אגרונום מוטי שומרון | כ"ח שבט תשע"ט 10:35

שלום וברכה !

שני המינים שציינת דינם כאילן עפ"י הבירורים שעשיתי.

לשאלתך לגבי הזיתים והשמן בבתי בד קטנים. יש להפריש מהשמן תרומות ומעשרות.

לשאלתך לגבי שריפת טבל. מפירות טבל יש להפריש תרומות ומעשרות ולא לשרפם. [ אולי התכוונת לערלה, אסור לאכול או להנות מפירות ערלה ולאו דווקא ע"י שריפתם].

לשאלתך לגבי כלאי הכרם. יש להשמיד את העשבים במרחק של 6 טפחים מהגפנים (כחצי מטר).  כמו כן יש להקפיד שלא יהיו עשבים למיניהם מתחת לענפי הגפן. וכן אסור שיהיו עשבים מתחת למערכת ההדלייה של הגפנים.

בברכת התורה והארץ

מוטי שומרון