פדיון מעשר שני ע"י אשה

השאלה:

ניסן ב"ה שלום כבוד הרב מדוע אישה פטורה ממעשר שני (סוף הקטע) דברים פרק יד כב עַשֵּׂר תְּעַשֵּׂר אֵת כָּל-תְּבוּאַת זַרְעֶךָ הַיּצֵא הַשָּׂדֶה שָׁנָה שָׁנָה ספר החינוך מצוה תעג - מצות מעשר שני להוציא מעשר שני מן התבואה בארבע שני השמטה, כלומר אחר שנפריש מעשר ראשון הניתן ללוים שנפריש עוד מעשר אחר, ועל כן הוא נקרא שני, וזה המעשר היה דינו שיאכל בירושלם, ועל זה נאמר [דברים י"ד, כ"ב]. עשר תעשר את כל תבואת זרעך. וביאר הכתוב שאם ירחק ממנו המקום (גר בחיפה) ולא נוכל שאתו שם רק בטורח גדול ובהוצאה מרובה, שנפדה אותו (תמורת כסף) ונעלה דמיו בירושלם ונוציאם שם בצרכי אכילה ושתיה לבד. וביאר הכתוב כמו כן שהפודה מעשר שלו שצריך להוסיף חומש בדמים (בכסף), כלומר, שאם הוא שוה ארבעה דינרים שיאכל במקומו חמשה דינרים בירושלם, ועל זה נאמר [ויקרא כ"ז, ל"א], ואם גאל יגאל איש ממעשרו חמשיתו יוסף עליו, ודקדקו זכרונם לברכה [פסיקתא] ממעשרו, ולא ממעשר חברו, איש ממעשרו, ולא אשה תודה משה

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | י"ב ניסן תשע"ז 22:58

שלום

אישה לא פטורה ממעשר שני ,אלא כאשר פודה את המעשר שני פטורה מתוספת חומש בלבד (גזרת הכתוב).

וכן נפסק ברמב"ם הלכות מעשר שני ונטע רבעי פרק ה

הלכה א
הפודה מעשרו לעצמו בין שהוא שלו בין שנפל לו בירושה בין שניתן לו בטבלו מתנה כמו שביארנו, הרי זה מוסיף עליו חומש, אם היה שוה ד' נותן חמשה, שנאמר ואם גאל יגאל איש ממעשרו חמישיתו יוסף עליו.

הלכה ב
ואשה שפדת מעשר שני שלה לעצמה אינה מוסיפה חומש מפי השמועה למדו איש ממעשרו ולא אשה, וכן אם פדה פדיון פירות המעשר לעצמו מוסיף חומש.