פירות וירקות הגדלים בחצר האם חייבים בתרו"מ מיד?

השאלה: חצר המשתמרת קובעת למעשרות. ולכן הכנסת פרי או ירק לחצר המשתמרת מחייב הפרשת תרו"מ לפני אכילה. מה הדין כאשר מגדלים פירות וירקות בתוך חצר המשתמרת. האם ניתן לאכול אכילת ארעי בחצר, או שברגע שקוטפים או לוקטים את הפרי או הירק, כיוון שכבר נמצאים בחצר משתמרת הוא נקבע למעשרות, ולא ניתן לאכול לפני הפרשת תרו"מ? תודה רבה עלי מישלוב

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ד' תמוז תשע"ח 9:21

שלום

עץ הגדל בחצר המשתמרת נפסק ברמב"ם הלכות מעשר פרק ד הלכה טו:

"תאנה העומדת בחצר אוכל ממנה אחת אחת ופטור ואם צירף חייב במעשר"

וכן כתוב בספר הלכות הארץ בהוצאת המכון (הלכות תרומות ומעשרות פרק יא סע' כג עמ' 54)

"אם עצים מצויים בחצר המשתמרת , מלבד ההגבלה בדרך באכילה יש גם הגבלה בכמות שקוטפים ושאוכלים בבת אחת. מותר לקטוף רק פרי אחד או גרגר אחד של ענבים ולאכול אותו אכילת ארעי כדלעיל, ושוב לקטוף ולאכול. אך אם קוטף אפילו שני פירות יחד- מתחייב בהפרשת תרומות ומעשרות גם אם אוכל באופן ארעי."