פירות שהרקיבו

השאלה:

אני בעל גינה גדלה עם כמה עשרות עצי פרי לצריכה עצמית נהגנו עד עתה להכניס כמויות קטנו’ של פרי הביתה ולעשר כל פעם בנפרד. לאחרונה נודע לנו כי אפשר לעשר הכול מראש ואולי להכניס למקרר את ההפרשות של המעשרות. פתאום התברר כי הפרות שהונחו במקפיא - שהם המעשר בפועל - נרקבו ! מה עושים ? האם יכול להיות שכל הגינה הנטועה תחשב בית ?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | י"ג אדר תשע"ח 10:10

בס"ד

שלום וברכת ד'

א. פירות שהרקיבו לגמרי שאינם ראויים למאכל אדם, אינם יכולים להיות מעשרות. ועל כן מכאן ואילך צריך להפריש בכל קטיף. לגבי העבר הייתה חזקה שהפרי לא הרקיב והשינוי חל רק לאחרונה (באופן עקרוני פירות לא מרקיבים מהר במקרר) וכן בימינו מפרישים מהרע על היפה, על כן כל זמן שראוי קצת לאכילה עדיין אפשר להפריש. על כן מכאן ואילך יש לחזור ולהפריש.

ב. הפרשה מראש נועדה (בעיקר) למנוע מכשול או להציל אחרים שקוטפים, אבל ברור שעיקר הדין הוא לעשות הפרשה כל קטיף ולברך על מצווה יקרה זו. אמנם אם יש ילדים שקוטפים או שכנים.. שקוטפים ורוצים להציל אפשר לעשות הפרשה מראש, אבל אני מורה לא לעשות יותר משבוע (מכמה וכמה סיבות שונות הלכתיות ומציאותיות). בדרך זו אין צורך להכניס להקפאה אלא למקרר וכל שבוע להחליף. יש לקבוע יום קבוע להפרשה זו כדי לא להתבלבל.

ג. לא הבנתי את השאלה לגבי הגינה, נא לפרט יותר מה רוצים לעשות ולאיזה תועלת?

פורים שמח