פלפלים שהועברו ממקום למקום

השאלה: שלום רב, במרפסת בביתי גדלים ירקות (פלפלים) בעציץ. בזמן שפלפלים היו קטנים העציץ היה תלוי על הקיר בחלק המקורה של המרפסת. לאחר שהפלפלים גדלו הוצאנו את העציץ לחלק הלא מקורה של המרפסת (והעציץ הונח על צלחת פלסטיק). כעת החזרנו את העציץ לחלק המקורה. השאלה היא האם יש כאן דין של פירות שגדלו תחת גג ולכן עלי להפריש מעשרות בלא ברכה, או שבגלל שלתקופה קצרה העציץ הוצא החוצה יש לברך? בנוסף, האם ניתן לפדות מעשר שני על מטבע שפדיתי עליו בעבר מעשר שני שהופרש מספק על ירקות שגדלו בערבה (מצד זה שאין בו פרוטה חמורה)? תודה רבה, בברכה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ט' כסלו תשע"ט 20:02

בס"ד

שלום וברכה

הפלפלים הללו נאכלים רטובים ועל כן חייבים בתרו"מ (יומא פב ע"ב, עירובין כח ע"א), הזמן הקובע לחיוב תרו"מ הוא עונה"מ. בירקות הזמן הקובע משעה שראוי לאכילה ראשונה וזה בפלפלין שלב מאד תחילתי (הל' מעשר פ"ב סוף ה"ה). ועל כן אם היה בבית יפריש בלא ברכה ואם היה בחוץ יפריש בברכה. אם לא יודע היכן היה בשעת עונת המעשרות נראה שיפריש בלא ברכה כדין ספק ברכות, ובייחוד בעציץ שאינו נקוב שכל חיובו מדרבנן על כן בספק יפריש בלא ברכה, אבל אם הגיע לעונה"מ בחוץ יכול לברך.

צריך לדעת כמה פלפלים יש בקילו (בערך) ואם כל פלפל בפני עצמו המעשר שני שלו (עשירית) שווה פחות מפרוטה שהיא כ 5 אגו', דהיינו אם שווי כל פלפל הוא פחות מחצי שקל יש להפריש רק על פרוטה חמורה (שהפרישו עליה פעם אחרת חיוב גמור). אבל אם מפריש מכמה פלפלים נראה שבד"כ יש במעשר שני שווי פרוטה ויותר.