שאלות בהפרשת תרומות ומעשרות

השאלה:

שלום מוטי! סדרת שאלות בענייני תרומות ומעשרות. א. אני מטיילת בקביעות עם חבורה של מושבניקים מן הגליל והגולן. החבר'ה מביאים ככיבוד לקבוצה פרות ממטעיהם. הם אומרים שהפרות שעל הקרקע נחשבים למעשר מן המטע כולו. האם גם פרי כזה, שנקטף מן העצים למטרה זו של הטיול, ולא עבר דרך בית האריזה, ייחשב מעושר בדרך זו של הפרי שעל הקרקע? ב. האם תא מטען של רכב ייחשב קורת גג, והפרי ייחשב כאילו ראה את הבית? ג. האם בשטח מותר לי לטמון באדמה תרומות ומעשרות שהפרשתי, או שחובה עליי לזרוק אותם, עטופים כראוי? ד. כל כמה זמן - או הגדרת משך אחרת - עליי להחליף מטבע, ומה צריך להיות ערכה? ה. מה עליי לעשות במטבע אחר שחיללתי עליה מעשרות (ושוב - כמה?). יישר כוח וכל טוב, אפרת

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ' סיון תשע"ז 11:25

בס"ד

שלום וברכה

א. הפירות שעל הקרקע אינם מעשרות אלא א"כ מפרישים אותם כדין, וגם זה לא פשוט הלכתית. באופן שהם אינם אומרים הנוסח של ההפרשה אין כאן חלות הפרשה, ולדעתי צריך להפריש ויתכן אפילו בברכה. ברור שפרי שנקטף מהעץ יש להפריש בברכה.

ב. תא מטען איננו בית, אבל אין לכך משמעות שאפילו לא ראה פני הבית אין לאכול באופן קבוע, אפשר רק באופן ארעי, ואם מביאים פירות לסעודה הרי זה קבע ויש להפריש.

ג. אפשר לטמון בקרקע, אולם יש לטמא את הפירות לפני ההפרשה ואז להפריש ואפשר לקבור את הפירות הטמאים.

ד. לפי מספר החילולים שאפשר להכניס במטבע. היום שווי הפרוטה 6 אג' על כן אפשר להפריש בשקל כ 16 פעמים. אם הערך ישתנה (למעלה או למטה לפי ערך הכסף העולמי) גם מספר ההפרשות ישתנה. כמו כן אם לוקחים 5 ש"ח אפשר להפריש כ-80 פעם אם הערך לא משתנה.

ה. לאחר שהמטבע התמלא, אפשר לחלל אותו על פרי או סוכר וישליכו למים, ואם רוצים אפשר לחלל את המטבע על פרוטה במטבע אחר ולהמשיך עם המטבע האחר עד פסח תשע"ט שאז יהיה זמן ביעור מעשרות. לאחר חילול המעשר שני מהמטבע הוא חולין לכל דבר ואפשר להשתמש במטבע לכל צורך.