בעניין לקט שכחה ופאה להיום

השאלה:

כיום אין העניים הולכים לאסוף פאה וכו’, מה על בעל שדה לעשות בעניין?
מצד אחד נראה סביר לומר שבעל השדה צריך לקחת הכל ולתת צדקה בשווי מה שלקח מהעניים - כי א. עיקר שלושת המצוות הללו הוא צדקה, וב. ככה נמנע מהתבואה להרקיב ונמנע מלעבור על בל-תשחית.
אבל מצד שני, יכול בעל השדה לטעון - שלושת המצוות הללו אינן מצוות צדקה, ויש בהן צד שעל העני לקום ולעשות בעצמו. אם אין העני בא לשדה, זה מחוץ לתחום אחריותו של החקלאי והוא לא אמור לחלק כסף לעניים. למשל אם בימים עברו לא באו העניים כי קבלו די צדקה או השיגו די בשדה אחר, כך אם בימינו פשוט לא משתמשים בחיטה גולמית אלא קונים לחם וקמח - אין זה באחריות החקלאי ואם אחרי זמן מה לא באו עניים לקחת את החיטה, זכותו לבוא וללקט את כל הנותר!
האם יש הלכה בעניין?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

הדין בלקט שכחה ופאה שזה מגיע לעניים. אולם, אם לא יבואו עניים הם יאכלו על ידי העורבים והתורה מיעטה "ולא לעורבים". על כן, אם לא יבואו עניים (שזאת היא המציאות)אין חובה להניח לעורבים ובעל הבית פטור בימינו מנתינת לקט שכחה ופאה. אמנם יש שהחמירו אבל לדינא אפשר להקל ולא להניח כיוון שממילא לא באים לאסוף.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי