הפקרת פירות לעניין מעשרות

השאלה:

שלום הרב עמיחי
יישר כח על התשובות באתר.
שכן יש לו עץ בגינה אך אינו מעוניין בפירות. הוא מציע לכל שכן לקחת מה שרוצה. הוא לא מטפל כלל בעץ ובפירותיו, המושלכים ארצה בביזיון. האם יש לפירות דין הפקר ופטורים ממעשרות? האם יש הבדל בין אם הפרי על העץ או נפל ממנו, האם יש הבדל אם הפרי שנפל מוטל ברשותו או ברה"ר (כשהנוף גולש החוצה)?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

א. לפי הנכתב הוא מציע "לכל שכן לקחת", אחד התנאים של הפקר שיהיה הפקר לכל ולא ישייר לעצמו כלל, ועל כן אם הוא לא נותן לאדם חיצוני שאיננו משכניו וקרוביו לבוא לקחת אין זה הפקר. היחס של בעל החצר לעציו, האם הוא מטפל בעצים או לא, איננו מדד הלכתי ואפילו אם לא מטפל בעצים אבל לא מניח לכל אדם לקחת אין זה הפקר.

פרי שנפל אם זה ברשות הבעלים והוא מקפיד אין בכך הפקר, כשאינו מקפיד הרי זה הפקר (מעשר פ"א הי"א), אולם אם זה נפל ברשות הרבים הרי זה הפקר.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי