הפרשת תרומות ומעשרות

השאלה:

שאלתי מתיחסת לגבי שנים רגילות ללא קשר לשמיטה:
פעמים רבות כשאני מעשר אינני בטוח כמה זה "יותר מאחד ממאה" ועל מנת להיות בטוח שאני לוקח מספיק, לפעמים יוצא שאני לוקח 20 אחוז.

א.האם מותר לי להסתמך ולקחת כמות המבוססת על הערכה ראשונית בלי יותר מדי לחשוש שכמות זו אינה מספיקה?
ב. אם יצא שטעיתי בחישוב ולקחתי פחות מדי, האם בדיעבד הפירות מעושרים?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

א. היותר מאחד ממאה הוא כמות קטנה ביותר (כל שהוא) ועל כן אין כאן כל חשש.

ב. המאית שלוקחים היא 1%, וכדאי לקחת מעט יותר 1.3% שלא לבוא לידי תקלה, ולומר שרק מאית היא תרומת מעשר (כפי שכתוב בנוסחאות). ועל כן לא הבנתי כיצד אתה מגיע ל- 20% בתרומות.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי