הפרשת תרומות ומעשרות מיין של גוי

השאלה:

ראיתי שאם יהודי קונה מגוי ענבי יין ועושה יין הוא צריך להפריש בברכה חוץ ממעשר ראשון ומעשר עני בשנים רגילות [בשביעית צריך לתת מעשר עני]. אם אני קונה ענבים מערבי איך אני יודע לאיזו מטרה גידל אותם, האם ניתן לומר שכיון שהמוסלמים לא עושים יין כוונתו לאכילה וממילא הענבים יהיו פטורים?
לגבי זיתים, האם אני צריך להניח שרוב הזיתים לשמן, ועל כן אם קניתי זיתים מערבי דעתו על עשיית השמן ולכן אם אני עושה שמן אני צריך להפריש בברכה?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

ענבים שנקנו מגוי בכל מקרה אין מברכים עליהם, מכיוון שחוששים לדעת התרומה שבדרבנן יש קניין לעכו"ם, וממילא אין חיוב כלל אפילו מדרבנן, ולעניין ברכות יש להחמיר ולא לברך. למרות שלעניין תרומות ומעשרות החיוב הוא גמור מדאורייתא, אין לברך עליו (עיין המעשר והתרומה פ"ג סעי' ט).

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי