חילול מטבע מעשר שני שהתערב עם מטבעות אחרות

השאלה:

שלום. אני מפרישה תרומות ומעשרות בבית. לא ממש ידעתי מה לעשות עם המטבעות, אז בינתיים שמתי אותם בצד. ואז לפני יומיים בטעות שמו אותם בקופת צדקה. אני זוכרת רק בערך כמה מטבעות היו שם ובטח שלא אוכל לזהות עכשיו בדיוק את המטבעות האלה בין כל המטבעות בקופת צדקה. 1. מה עושים? 2. באופן כללי, מה צריך לעשות עם המטבעות האלה? 3. לכמה פירות מטבע אחד מספיק? תודה!

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ב' ניסן תשע"ה 14:24

שלום

1. אפשר לחלל (לעשותם חולין) את המטבעות הקדושים שהתערבו בקופת הצדקה באופן הבא:

קחי כמות סוכר בשווי שווה פרוטה (כיום כ7 אגורות) בערך 4 כפות סוכר ותאמרי "שכל הקדושה שבמטבעות הקדושים שהתערבו יהיו מחוללים על סוכר זה". את הסוכר תפזרי לרוח או תשפכי לכיור על מנת שיאבד מן העולם ואף אחד לא יהיה ממנו.

2. מטבעות של מעשר שני יש לבער מן העולם לכל המאוחר עד לאחר שלוש שנות המעשר דהינו לקראת פסח בשנה הרביעית ולקראת פסח בשנת השמיטה. הביעור נעשה ע"י השחתת המטבע או חילולו על סוכר וכדומה, ואיבודו מן העולם.

3. מטבע מספיק לסך החילולים של שווה פרוטה שיש בשוויו. למשל על מטבע של חצי שקל אפשר לחלל מעשר שני נכון להיום כ- 7 פעמים (שבע חילולים של שווה פרוטה שהם היום כשבע אגורות).

4. על מנת לא להיכנס לשאלות ולתקלות, כדאי להצטרף כמנוי לבית האוצר של המכון, שמקנה לך מטבעות לחילול מעשר שני ודואג לחללם ע"מ שתוכלי להפריש מעשר שני עליהם ולבערם בשעת ביעור מעשרות. להלן קשורית לבית האוצר לחץ כאן