לתת מעשרות לכהנים לויים ועניים

השאלה:

מבירור שערכתי התברר לי שכיום אין החקלאים נותנים מעשר ראשון ומעשר עני. הם אמנם מפרישים את המעשרות אבל בפועל רובם ככולם אינם נותנים את המעשרות (במקרה הטוב נותנים משהו סמלי למכיריהם). האם בכך החקלאי עובר על גזל?
האם מערכת הכשרות שמשתפת פעולה אם החקלאי ומפרישה עבורו אינה מסייעת לכך (מסייע לידי עוברי עבירה)?
כיצד ניתן להסביר זאת הלכתית?
האם הרב סובר שלגבי הכהנים והלוויים קיימים פקפוקים הלכתיים לגבי ייחוסם?
כיצד ניתן להסביר זאת לגבי עניים בהם לכו"ע אין בעיית יוחסין?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

צדקת בדברך, יש חובה לתת מעשר ראשון ללוי ומעשר עני לעני. בבית האוצר שליד מכון הארץ, אנו באמת נותנים את המעשרות לבעליהם. אמנם האחרונים אומרים שהמערערים על חזקת הלויה, או שחוששים שמחזקת לויה יעלו ליוחסין וכו', עדיין לא יצאו מדין גזל של המתנות הללו והם שייכים לשבט הלויים או העניים. על כן יש לתת מעשרות אלו, וזכורני שהייתי בחור צעיר בירושלים קבלתי מעשר ראשון בדרך הלוואה.

היום ב"ה גם חלק מועדי הכשרות קצת התקדמו בנתינת מעשר עני לעני, וצריך להמשיך לעודד. מכון התורה והארץ עושה כל מאמץ בכיוון זה.

עיקר הבעייה זו המציאות שנתינת כ-20% מהיבול בלתי אפשרי ממש, ועל כן צריך למצוא שיטות נוספות. אנו הצענו שיטה הלכתית, שהיא לדעתנו מהודרת, וצריך להוסיף ולקדמה. בכל אופן, ככל שהשטח ידרוש יותר הפרשת ונתינת מעשרות אלו כן ועדי הכשרות בודאי יענו לבקשות אלו.

בספר התורה והארץ חלק ד' יש מספר מאמרים בעניין זה.

כתיבה וחתימה טובה
הרב יהודה הלוי עמיחי