מה עושים בדיעבד כשזרעו בלי להפריש

השאלה:

בתשובה הקודמת הרב אמר שיש להפריש מעשר מזרעים של צמחי מאכל אף שהם מיועדים לזריעה.

א. בעבר כשלא ידעתי הלכה זו זרעתי ללא הפרשה. מה עלי לעשות בצמחים וביבולם.
ב. האם זה חל גם על צמחים שבהם הזרעים אינם נאכלים (כגון גזר, תרד)

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד

המשנה (תרומות פ"ט מ"ו) אומרת: "הטבל גדוליו מותרין בדבר שזרעו כלה אבל בדבר שאין זרעו כלה גדולי גדולין אסורין איזהו דבר שאין זרעו כלה כגון הלוף והשום והבצלים ר' יהודה אומר השום כשעורים".
הרמב"ם הל' מעשר פ"ו ה"ו פסק כדברי המשנה, והוסיף: "הזורע את הטבל בין דבר שזרעו כלה בין דבר שאין זרעו כלה אם אפשר ללקטו קונסין אותו ומלקטו, ואם צמח אין מחייבין אותו לעקור והגידולין חולין, ואם היה דבר שאין זרעו כלה אפילו גידולי גידולין אסורין עד שלש גרנות והרביעי מותר, ומפני מה הגידולין אסורין מפני תרומת מעשר ותרומה גדולה שבה, וכן הדין בזורע מעשר שלא ניטלה תרומתו".
גזר ותרד הם דבר שזעו כלה, ואיננו רב שנתי כבצל, ולכן הגידולים הם חולין ואפשר לאכול לאחר הפרשת תרו"מ.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי