מעשרות

השאלה: שלום כבוד הרב.

יש לי כמה שאלות לגבי מעשרות.
הבנתי שאם מוכרים דבר כלשהו אז לא צריך לעשר את כל ההכנסה אלא רק את הרווח. נגיד קניתי משהו ב 2 שקל ומכרתי ב 5 שקל אז לעשר רק 3.
יש לי כמה שאלות.
1. האם זה נכון? האם צריך לעשר רק מהרווח ולא את כל ההכנסה?
2. אני אכתוב את המקרה שלי ואשמח אם תגיד לי מה לעשות.
קניתי תוכים עם כלוב והכל ואחריי בערך שנה מכרתי אותם.
תוכי אחד עלה לי 220 ש"ח, השני עלה לי 180 ש"ח והכלוב עלה לי 100 ש"ח. בלי כל הצעצועים, האוכל וכל מה שביניהם.
את המחיר שקבעתי לא קבעתי ע"פ כמה הם עלו לי אלא בדקתי כמה דברים, כמה שווים זוג תוכים עם הכל והמחיר שהוחלט הוא 550 ש"ח.
עם הצעצועים/האוכל/הכלוב והכל..
עכשיו בוא נמצא מנקודת הנחה שאת הצעצועים והאוכל הבאתי לו במתנה אז יוצא שלי הם עלו 500(180+220+100) ומכרתי אותם ב 550.
כמה הרווח? 550-500= הרווח הוא 50 שקלים.
אז אם התשובה לשאלה מס´ 1 היא "כן" אני צריך לעשר רק מתוך ה 50 שקלים ואת שאר ה 500 להכניס לכיס. עד פה אני מקווה שהסברתי ברור. האם זה נכון? כמה בעצם אני צריך לעשר 550 או רק 50?
אני מזכיר אני פשוט נקבתי מחיר, לא חישבתי כמה התוכי עלה לי כמה הכלוב עלה לי וכו´..
3. עכשיו זה אותו סיפור כמו ב 2 רק שטיפה יותר מורכב.
אם בשאלה 2 צריך לעשר רק 50 אז פה זה לא בידיוק אותו דבר.
את התוכי השני קניתי ב 180, את הכלוב קניתי ב 100 וזה היה מכסף מעושר(מהכסף שלי). אבל את התוכי הראשון שעלה 220 אמא שלי קנתה לי והיא קנתה מכסף לא מעושר.
זה יוצא ש 280 ש"ח מעושרים ו 270 אינם מעושרים כי 50 ש"ח זה רווח ועוד 220 זה התוכי שנקנה בכסף לא מעושר.
אם כך, מה צריך לעשות? לעשר 50 בטעם שעדיין הרווחתי פה רק 50 שקל? או לעשר 270 מטעם שה 280 מעושר וה 270 הוא כמו רווח בפניי עצמו? או שמא צריך לעשר את כל ה 550 ש"ח?

מקווה שהצלחתם להבין אותי.

אני אשמח לתשובה מפורטת ומדוייקת.
אם אפשר, תנסו לא לכתוב בשפה גבוהה כי לפעמים אני לא מבין את התשובה ויוצא לפעמים שאני עושה ההפך.

תודה רבה!

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 12/30/2012 10:46:49 PM

בס"ד

שלום וברכת ד´

כך אנו נוהגים שנותנים מעשר לאחר ניכוי הוצאות. ועל כן בציור שלך עליך לעשר רק בעבור 50 ש"ח.
בציור השני יש חוב של 22 ש"ח, אבל אין זה מוטל עליך אלא על אמך. אתה חייב לעשר רק עבור הרווחים שלך. שהם 50 שקל.